Intel Core 2 Extreme QX6700 oficiálně
zdroj: tisková zpráva

Intel Core 2 Extreme QX6700 oficiálně

3. 11. 2006 15:15 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Vítejte do budoucnosti.

Právě jste se stali svědky významné historické události v dějinách výpočetní techniky. Na trh byl totiž oficiálně uveden první nativně čtyřjádrový procesor. Stal se jím Intel Core 2 Extreme QX6700 (kódové označení Kentsfield), vyrobený 0,065 mikronovou technologií. Je to procesor, který se fakticky skládá ze dvou Core 2 Duo dvoujádrových procesorů umístěných na jeden křemíkový substrát s paticí LGA 775, takže je to takový "slepenec" s 2x 4MB L2 cache a založený na nové dobré Conroe architektuře... ale na to se historie ptát nebude. Interní pracovní frekvence je nastavena na 2,66 GHz, tedy stejně jako má Core 2 Duo E6700 a rychlost sběrnice je 1066 MHz QPB. Ztrátové teplo Intel udává 130 Wattů, takže přes obvykle nízkou energetickou náročnost Core 2 procesorů, tento si vyžaduje hodně slušné chlazení. Holt 4 jádra jsou 4 jádra. Taky jsou určena výhradně pro ty, kteří ocení jejich výkon a jsou ochotni akceptovat cenu 999 dolarů/kus. Kompatibilita se stávajícími základními deskami ale není jednoduchá a většinou vyžaduje aktualizaci BIOS.
Efektivně vytížit čtyřjádrový procesor by se mohlo zdát snadné - ale není. Vývojáři software se čtyřmi paralelními jádry v drtivé většině vůbec nepočítali, takže reálný výkon QX6700 závisí výhradně na tom, čím ho nakrmíte a jakou aplikaci na něm pustíte. Když budete mít nějaký software se čtyřmi (a více) větvemi a už předem provedenou optimalizací na více jader, tak tohle Quad-Core nebude mít konkurenci. Hodí se pro enkódování videa, softwarový 3D rendering, zpracování obrázků, vědecké výpočty a další profi (i ne-profi) věci, na které je prostě ideální. Bohužel, v jedno-vláknových aplikacích (hrách) se stále chová jako procesor s jedním jádrem (i když při tom zdolá i Athlon 64 FX-62) nebo si v horším případě dělá co chce. Recenzenti to často popisují jako "zmatečné chování", kdy nějaká softwarová chyba způsobí, že se rozdělení priorit mezi jednotlivá jádra zvrtne v chaos a celkový výkon nečekaně klesne, i pod úroveň stejně taktovaného procesoru Core 2 Duo. Někdy to ani nemusí být chyba hry, softwaru nebo čehokoliv, co na procesoru právě běží, ale přetížené sběrnice nebo špatného managementu (řízení) vláken ve Windows. Více jader, jakožto nový standard, s sebou přináší i nové problémy a všichni se tomu budou muset nějak přizpůsobit. Jo a pokud to ještě nezaznělo, tak co se týká výkonu, tak toto CPU v mnoha ohledech nemá konkurenci.

Recenze: AnandTech, Bit-Tech, BootDaily, GamePyre, HardcoreWare, [H]ard|OCP, Hexus, HotHardware, Legit Reviews, Motherboards, Neoseeker, TechReport, TrustedReviews, TweakTown, TechSpot, Tom's Hardware, X-bitLabs.

zdroj: TechAmok

cappy

Nejnovější články