ČR vydělává na rekordním rozdílu mezi vývozem a dovozem

7. 5. 2012 – 12:34 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

ČR vydělává na rekordním rozdílu mezi vývozem a dovozem
Zdá se, že česká ekonomika těží z blízkosti německé ekonomiky. Ta je překvapivě houževnatá a i přes pád jižního křídla eurozóny jede, Foto:Škoda | zdroj: NašePeníze.cz

V březnu se v ČR meziročně zvýšil zahraniční obchod na rekordní přebytek 37,5 miliardy korun. Vývoz rostl o 6,9 procenta a dovoz o 1,4 procenta. Iinformoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

Za rekordním březnovým přebytkem stojí spíše slabá domácí poptávka než nějaký masivní nárůst exportů, říká ekonom společnosti Patria Finance Tomáš Vlk. Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) březnová obchodní bilance ČR vykázala rekordní přebytek 37,5 miliardy korun.

„Klíčové exportní sektory, výroba strojů a dopravních prostředků a průmyslového spotřebního zboží, si stále drží slušný růst. Postupně pokračuje navyšování váhy vývozu dopravních prostředků na celkovém exportu. Na druhé straně dál rostou dovozy minerálních paliv,“ komentoval Vlk. Podle jeho slov jsou důvodem vysoké ceny - u ropy jsou dovozy hodnotově o pětinu vyšší než v minulém roce, i když se jí dováží méně.

„Březen letošního roku se zapíše do historie nejvyšším přebytkem zahraničního obchodu v dějinách ČR. Tím však dobré zprávy končí. Vývoz v únoru vzrostl o 6,9 procenta, dovoz o 1,4 procenta,“ uvedl analytik skupiny Citfin Tomáš Volf a upozornil, že jak vývoz, tak dovoz zpomalují své tempo růstu, navíc dovoz zpomaluje rychleji, což ukazuje na stále se snižující aktivitu v ekonomice.

„Je zřejmé, že přebytek obchodní bilance je třeba vnímat v širším kontextu, a to ve vazbě na klesající tuzemskou spotřebu a na celkovou výkonnost v eurozóně. Zejména je nutné náležitě analyzovat, co znamenají pro budoucí český export poklesy dovozů komponentů a vstupů do výroby,“ sdělil náměstek ministr průmyslu a obchodu Milan Hovorka pověřený řízením sekce zahraničního obchodu. Podle jeho slov nadále uspokojuje vysoká dynamika růstu českého vývozu na trhy mimo Evropskou unii, zejména do Číny a Ruska. „Potřebu diversifikovat náš export potvrzuje i aktuální vývoj na automobilovém trhu, který je pro český vývoz rozhodující. Zatímco prodeje aut v Rusku, Číně či Indii rostou dvoucifernými tempy, registrace nových vozů v Evropě v prvním čtvrtletí klesly o 7,7 procenta,“ zakončil Hovorka.

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články