ČSSD chce snížit ceny elektřiny o 20 až 30 procent, další volební lákadlo?

12. 8. 2009 – 1:55 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

ČSSD chce snížit ceny elektřiny o 20 až 30 procent, další volební lákadlo?
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Co nejrychlejší zahájení výstavby třetího a čtvrtého bloku Jaderné elektrárny Temelín, prodloužení životnosti elektrárny Dukovany, snížení cen elektřiny o 20 až 30 procent a energetická soběstačnost České republiky. To jsou další body energetické koncepce ČSSD, které představil předseda ČSSD Jiří Paroubek na své dnešní návštěvě v Jaderné elektrárně Dukovany. Může však jakákoliv vláda ovlivnit cenu energií?


Cena elektřiny by měla být podle ČSSD snížena především změnou systému výpočt z ročního, na čtvrtletní. Milan Urban uvedl \"Díky tomu by cena pro spotřebitele mohla klesnout o 20% až 30%,\". Koncová cena by tak mohla více kopírovat trh a nedocházelo k velkému nepoměru v neprospěch spotřebitelů.

K tématu:
- ČSSD chce bojovat s lichvou a podpořit bezúročné půčky. Další slib před volbami?
- ČSSD chce zdanit neprokázané příjmy až 100 procenty
- ČSSD: Nalákali jsme vás, ale poplatkům ve zdravotnictví se nevyhnete
- ČSSD: Zadlužíme vás, vaše rodiny i potomky zn. téměř ZDARMA
- Komunisté i ČSSD chtějí trestat úspěšnost vyšší daní

Temelín a Dukovany nám pomou?

Pomoci má také co nejrychlejší zahájení procesu vedoucího k dostavbě třetího a čtvrtého bloku v Temelíně a modernizaci elektrárny v Dukovanech s cílem prodloužení její životnosti. Taková stavba podle ČSSD představuje velký impuls pro českou ekonomiku zasaženou krizí.

V případě vyhraných voleb také ČSSD zváží zrušení energetické burzy. Energie z jádra je levná a cenu bude dolů tlačit i celkově vyšší nabídka na trhu. Vedle úplného zrušení zvažouje ČSSD severský model, kde energetická burza obchoduje s mnohem větším množstvím obchodníků z více zemí. Cílem je snížit ceny elektřiny o 20 až 30 procent.

- ČEZ nabídne pro rok 2010 o 15 pct levnější elektřinu než letos

Menší závislost na plynu z Ruska

Jiří Paroubek uvedl, že pokud se sociální demokracie ujme vládní odpovědnosti, povede jedna z jeho prvních návštěv do Alžírska, kde chce jednat o dodávkách plynu do České republiky. \"Jde o to, aby dodávky plynu do ČR byly diverzifikovány,\" dodal.

Předvolební populismus politických stran by nás měl konečně poučit

Před každými volbami jednotlivé strany slibují mnohé. Některé sliby jsou splnitelné dobře, jiné za předpokladu vysokého zadlužování a jiné jsou téměř nesplnitelné. Je třeba se na každý předvolební \"tahák\" stran podívat zdravým selským rozumem a sami posoudit, zda a za jakých podmínek je splnitelný.

Například KSČM i ČSSD slibují ve svých programech mnohdy nerealizovatelná opatření, jejich případné prosazení by neúnosně zvýšilo výdaje státu. \"Podle odhadů by si naplnění volebních programů ČSSD a KSČM vyžádalo náklady navíc proti současnému schodkovému rozpočtu v řádech desítek miliard korun\", dodal Ivan Langer.

Ani jedna ze stran neříká, kde na své sliby vezme peníze. \"Obě dvě strany navrhují jediné řešení příjmové stránky, a to je zvyšování závisti ve společnosti, shodují se na zvyšování daní pro některé,\" upozornil poslanec ODS Marek Benda.

Za absolutní přehmat označil Petr Nečas návrh Jiřího Paroubka přispívat lidem poměrně vysokými částkami na dojíždění za prací. \"Pokud by měl Jiří Paroubek tento svůj nereálný slib splnit, musel by někde najít 100 miliard korun. Napadá mě parafráze známého citátu z Pelíšků: Kde asi udělali soudruzi z Lidového domu chybu, když navrhli dokonce příspěvek i na dojíždění do vzdálenosti 600 km – tedy z Ostravy do Aše,\" poznamenal Petr Nečas a doplnil, že jde o další příklad nekompetentního a neodpovědného přístupu ČSSD k voličům a problémům této země.
 

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články