ČSSD chce zdanit neprokázané příjmy až 100 procenty

17. 7. 2009 – 9:34 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

ČSSD chce zdanit neprokázané příjmy až 100 procenty
Foto: sxc | zdroj: NašePeníze.cz

Sociální demokracie (ČSSD) chce po případné výhře v podzimních volbách zavést nejvyšší daně v české historii - 76 a 100 procent. 76 procentní daň zaplatí všichni lidé, kteří nebudou moci dokázat, kde vzali peníze například na své luxusní auto nebo dům. Stoprocentní daň zaplatí lidé odsouzení za závažné trestné činy. Ti tak přijdou o všechen majetek, jehož původ nedokážou prokázat. Informoval o tom server iHNed.cz.


Nejnovější volební tahák sociálních demokratů počítá s tím, že po každém, kdo v konkrétním roce koupí dům či byt nad 10 milionů nebo jiné věci nad dva miliony, budou moci nově finanční úřady žádat majetkové přiznání. A pokud v něm člověk sám neprokáže, že si na tyto věci mohl vydělat, zaplatí je z velké části znovu. Tentokrát státu. Aniž by mu policie nebo soudy musely dokazovat, že provedl něco trestného.

- Prezident odmítl protikrizový balíček ČSSD včetně šrotovného
- ČSSD: Nalákali jsme vás, ale poplatkům ve zdravotnictví se nevyhnete
- ČSSD: Zadlužíme vás, vaše rodiny i potomky zn. téměř ZDARMA

\"Pokud finanční úřad uvidí zcela zjevný nesoulad mezi příjmy a majetkem, bude moci vyměřit sankční daň ve výši 76 procent,\" řekl HN místopředseda ČSSD a stínový ministr financí Bohuslav Sobotka. Podle něj právě tento návrh pomůže státu s bojem proti daňovým únikům a praní špinavých peněz.

Nové zdaňování nelegálních příjmů se ale nebude vztahovat na lidi, kteří už své miliony utratili. Pokud socialisté volby vyhrají, bude nový návrh platit pravděpodobně od začátku roku 2011. Finanční úřady pak budou moci po začátku platnosti zákona zkontrolovat všechny \"podezřelé\" lidi tři roky od nakoupení majetku.

Podobný zákon, který navrhuje ČSSD, už platí například v Irsku nebo ve Velké Británii. I na Slovensku mohly finanční úřady dodatečně danit majetek nad osm milionů korun, Ústavní soud to ale loni zrušil. \"Zákon porušuje ústavní princip právní jistoty a připouští nadměrné zasahování do práva vlastnit majetek,\" vysvětlil tehdy mluvčí slovenského soudu Josef Skybjak. Na Slovensku přitom platí stejná Listina základních práv a svobod jako v Česku.

Policie sice už dnes může zabavovat zločincům majetek, ovšem musí dokázat, kolik a na jakém trestném činu vydělali. Návrh ČSSD má detektivům práci usnadnit. Experti na finanční kriminalitu říkají, že takový zákon je nezbytný. \"Je to jediná cesta k efektivní konfiskaci nelegálních zisků,\" tvrdí někdejší ředitel finanční policie Vladimír Zimmel.

Pokud socialisté získají po volbách s komunisty ve sněmovně většinu, má návrh ČSSD velkou šanci projít. Naopak ODS je proti, píše server iHNed

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články