ČSSD je opět v insolvenci

30. 10. 2012 – 15:35 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

ČSSD je opět v insolvenci
Právník je přesvědčen, že sociální demokraté nedodrželi smlouvu, kterou s ním uzavřel tehdejší šéf strany Miloš Zeman, a řádně mu nezaplatili. Foto:ČSSD | zdroj: NašePeníze.cz

Česká strana sociálně demokratická je od úterý v insolvenčním řízení, které na ni podal právník Zdeněk Altner. Tímto způsobem se chce domoci částky přes dvě stě milionů korun za úspěšné zastupování strany ve sporu o Lidový dům.

"Insolvenční návrh na ČSSD byl předán podatelně Městského soudu v Praze dnešního dne. V souladu s čl. 10 Ústavy se insolvenčním návrhem na ČSSD podle ústavního pořádku přednostně domáhám ústavně konformní soudní ochrany z mezinárodních závazků České republiky na ochranu proti zneužívání státní moci k nelidskému zacházení a proti korupci," napsal ve vyjádření Altner.

Zdeněk Altner vede se sociálními demokraty spor již deset let. V roce 2000 pomohl sociální demokracii, když u Ústavního soudu zajistil, aby její politici mohli být zapsáni do orgánů společnosti Cíl, které patří Lidový dům - sídlo strany v centru Prahy. Sociální demokracii pak pomohl majetek, který s jeho právní pomocí získala, aby se finančně definitivně postavila na nohy.

Právník je přesvědčen, že sociální demokraté nedodrželi smlouvu, kterou s ním uzavřel tehdejší šéf strany Miloš Zeman, a řádně mu nezaplatili. Měl inkasovat 165 milionů korun a mimo jiné i provize z budoucích pronájmů majetku strany i z jeho případného prodeje.

Své pohledávky v roce 2006 dokonce vyčíslil na zhruba 20 miliard korun. Odměna samotná je přitom asi 93 milionů, zbytek měly podle něj činit penále a smluvní pokuty. Altner straně nejprve vyúčtoval 50 milionů korun, z toho ČSSD zaplatila přes 16 milionů a dalších více než 33 milionů složila do soudní úschovy.

"Sociální demokracie o této situaci zatím žádné informace nemá. My jsme požádali naše právní zástupce, aby se touto věcí zabývali a předložili nám k tomu v krátkém čase nějakou zprávu. Pravděpodobně se jedná o důsledek sporu, které jsou vedeny na základě smluv, které byly podepsány v době, kdy byl předsedou sociální demokracie Miloš Zeman. Ty spory už se vedou řadu let a my budeme tu situaci v tuto chvíli analyzovat právě na základě doporučení právníků," řekl agentuře Mediafax předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Filip Nachtmann | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články