ČSSD má splatit 130 milionů, musí banku přesvědčit a odložit splacení

6. 11. 2010 – 20:34 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

ČSSD má splatit 130 milionů, musí banku přesvědčit a odložit splacení
ČSSD musí splatit 130 milionů za volební kampaň, přiznal odcházející tajemník strany | zdroj: NašePeníze.cz

Sociální demokraté by měli do konce letošního roku splatit družstevní záložně FIO kontokorentní úvěr ve výši 180 milionů korun. Část peněz - 50 milionů - již strana zaplatila, zbývá uhradit 130 milionů, informoval v sobotu stranu její ústřední tajemník Jiří Havlíček v rezignačním dopise.

Peníze si strana půjčila na kampaň pro volby do Poslanecké sněmovny.

Rezignační dopis obdrželi členové Ústředního výkonného výboru ČSSD na sobotním zasedání, agentura Mediafax jej má k dispozici. Havlíček ve funkci tajemníka strany končí k 30. listopadu na vlastní žádost. Chce se totiž podle svých slov více věnovat komunální politice a naplno zastávat funkci zástupce starosty středočeské Čáslavi, kde ČSSD uspěla v podzimních volbách.

 

K tématu: ČSSD hospodaří se ztrátami. Za pár let prohospodařila přes půl miliardy

 

"Dalších 65 milionů korun strana vrátí na přelomu listopadu a prosince poté, co dostane dotace ze státního rozpočtu na druhé pololetí roku 2010. Zbývající část úvěru, 65 milionů korun plus úroky, bude splacena v následujících dvou až třech letech. Pro rok 2011 se počítá s částkou 36 milionů korun," napsal Havlíček.

Zároveň ale přiznává, že strana má úvěr sjednaný jen do konce roku 2010. Sociální demokracie totiž předpokládala, že jej dokáže v plné výši zaplatit z příspěvků za odevzdané hlasy ve volbách do sněmovny. Strana ale získala méně hlasů, než čekala.

Řešením problému je podle Havlíčka změna smlouvy se záložnou. "Připravujeme ve spolupráci s hospodářskou radou a právníky dodatky smluv, které umožní splacení úvěru do konce roku 2012 nebo 2013. Konečný termín bude záležet na rozhodnutí politického vedení strany," napsal Havlíček.

Spolustraníky také uklidnil, že v žádném případě strana kvůli úvěru nezastavila Lidový dům. "Úvěr je zajištěn pouze jedním z objektů v celém areálu okolo domu, Lanovým palácem. Ten navíc sociální demokracie dlouhodobě nevyužívá," sdělil Havlíček.

-Zuzana Fojčíková,Mediafax/NašePeníze.cz

K tématu:

- ČNB zkoumá úvěr na volby pro sociální demokracii

- Člen ČSSD stranu žaluje, chce vědět, kolik doopravdy strana dluží

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články