ČSSD: Naspořené peníze lidí v penzijních fondech po volbách převedeme do státní kasy

10. 3. 2011 – 19:00 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

ČSSD: Naspořené peníze lidí v penzijních fondech po volbách převedeme do státní kasy
Dodatečné zdroje pro financování penzí by ČSSD hledala v progresivním zdanění a ve vyšší sazbě daně z příjmu právnických osob, Foto: Lubomír Zaorálek | zdroj: NašePeníze.cz

Ani s novou variantou penzijní reformy ČSSD nesouhlasí a označuje některé její parametry za nepřijatelné. Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek ve čtvrtek připustil, že peníze občanů naspořené v penzijních fondech by po volbách vrátil do státní kasy.

"Znárodnění, jak se tomu říká, zní hrozivě, ale tady jde o to, že by se prostředky prostě vrátily do státního pilíře. Tuto variantu mohu jen potvrdit," řekl Zaorálek. "Je to věc, kterou já bych podpořil," dodal.

Zaorálek dále kritizoval zejména sjednocení DPH bez jakýchkoli výjimek, protože se podle jeho názoru jedná o chybné opatření. ČSSD by po případném volebním vítězství dle jeho slov opět zavedla sníženou sazbu.

 

Čtěte také:

Rath by rád znárodnil penzijní fondy, podle ekonomů to má zastrašit lidi před spořením

Rath by rád znárodnil penzijní fondy, podle ekonomů to má zastrašit lidi před spořením

 

ČSSD dále odmítá spojení penzijní a daňové reformy. Podle jejich názoru je třeba udělat v průběžném systému parametrické úpravy a vrátit změny, které zavedla vláda Mirka Topolánka (ODS). Ty totiž podle názoru největší opoziční strany systém oslabily a je to jeden z důvodů, proč je deficitní.

Dodatečné zdroje pro financování penzí by ČSSD hledala v progresivním zdanění a ve vyšší sazbě daně z příjmu právnických osob. Vláda by také podle jeho soudu měla trvat na tom, aby se základní zákony týkající se penzijní reformy schvalovaly ústavní většinou. Muselo by tedy pro ně zvednout ruku 120 poslanců.

Zaorálek také vládu vyzval, aby se vrátila k jednacímu stolu, a prohlásil, že ČSSD je otevřená dalšímu vyjednávání.

Úřadující předseda strany Bohuslav Sobotka uvedl, že pro ČSSD je jedna sazba DPH ve výši 17,5 procenta nepřijatelná. "V Evropě má drtivá většina zemí zařazeny sociálně citlivé položky jako potraviny a léky ve snížené sazbě," řekl Sobotka.

Dodal, že poslední úpravy vládní reformy navíc budí silné podezření, že bude pro veřejné rozpočty celkově deficitní, čemuž nasvědčují i slova premiéra Nečase o potřebě hledání dalších úspor. "Daňové mičurinství vládní koalice tak může skončit ještě hlubšími deficity veřejných rozpočtů, než zažíváme dnes. Nebylo by to bohužel poprvé, sklon k deficitu prohloubila už první pravicová daňová reforma z roku 2008," uvedl úřadující předseda strany.

Podle Sobotky navíc Nečasova vláda nejedná u reforem na základě seriózních ekonomických a sociálních analýz, ale střílí doslova od boku, jen na základě aktuálních politických tlaků.

-Jiří Táborský, Zuzana Fojčíková | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články