ČSSD sníží lidem příjmy nebo připraví o práci 10 tisíc lidí varuje ODS

11. 2. 2010 – 19:31 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

ČSSD sníží lidem příjmy nebo připraví o práci 10 tisíc lidí varuje ODS
ČSSD | zdroj: NašePeníze.cz

Aktualizováno 12.2.2010, 8:15 - Podle Martin Kocourka, ekonomického experta ODS, žijí socialisté mimo ekonomickou realitu. V době ekonomické krize chtějí zaměstnancům zvýšit sociální pojištění o 1,5 procenta. Zaměstnanec s hrubým příjmem 20 tisíc korun by měsíčně kvůli tomuto opatření měl o 300 korun menší plat. ČSSD tak ve svém dokumentu Cesta z krize jde o krok zpátky.

ČSSD tento svůj návrh v úterý dementovala s tím, že sociální pojištění zvýší "pouze" o jedno procento, a to na straně zaměstnavatelů. Což je ale podle Kocourka ještě horší varianta.

Martin Kocourek, ekonomický expert ODS uvedl, že v průměru za každého zaměstnance by zaměstnavatel odváděl státu o 3000 korun ročně více. Firmy by pak rostoucí náklady kompenzovaly propouštěním zaměstnanců. Dodatečné zdroje do rozpočtu tak budou v době krize naopak menší. Jediným důsledkem bude udušení oživující ekonomiky a minimálně 10 tisíc lidí skončí na ulici.

Návrhem ČSSD budou podle Kocourka navíc ohroženi hlavně lidé s minimální mzdou. Podnikatelé, kteří je zaměstnávají, si totiž nebudou moci zvýšení nákladů dovolit. Řada zaměstnanců tak skončí buď na úřadu práce, nebo budou pracovat na černo. V době, kdy nezaměstnanost atakuje hranici 10 procent, je takové opatření pro ekonomiku doslova smrtící.

"Ze strany ČSSD jde o postup, kdy se problém veřejných financí řeší na úkor produktivního sektoru a zaměstnanců. Dnes je většina firem totiž stále v situaci, kdy zvažuje další snižování nákladů a tedy i stavu zaměstnanosti. Návrh zvýšení pojistného placeného zaměstnavatelem navíc popírá sociální dimenzi." Doplnil Martin Lízal, člen ekonomické nezávislé skupiny spolupracující s ODS.

V případě platby pojistného od pracovníků dojde Podle Lízala ke snížení čisté mzdy, ale nemá to dopad na celkové mzdové náklady firem a tedy ani na zaměstnanost. Pokud ale pojistné platí zaměstnavatel, tak mu rostou náklady a musí propouštět.

Sociální demokraté však podle dnešních (12.2.2010)  Hospodářských novin (HN) zatím ustoupili od plánu na plošné zvýšení sociálního pojištění pro zaměstnance. Pokud ČSSD vyhraje volby, chystá se zvýšit sociální pojištění o jedno procento zaměstnavatelům a lidem s měsíčním příjmem nad 100.000 korun, píšou HN.


Kam dál?
- Jiří Paroubek: Šetřme na státu, ne na lidech
- ČSSD plní sliby na dluh, kraje to stálo už skoro 18 miliard
- ČSSD: Zadlužíme vás, vaše rodiny i potomky zn. téměř ZDARMA
- ČSSD chce zdanit lidi s vysokými příjmy dvakrát

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články