ČSSD vyhrála volby, chtěli to tak lidé v Česku opravdu?

26. 10. 2008 – 21:59 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

ČSSD vyhrála volby, chtěli to tak lidé v Česku opravdu?
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

I když se věnuje tento server primárně ekonomice a financím, troufnu si přidat jeden názor na krajské volby. Ono i když se to na první pohled nezdá, politika a finance včetně ekonomiky velmi úzce souvisejí. Napadá mě jedna otázka. Dopadly by volby takto oranžově, kdyby šla volit většina obyvatel? Jsem přesvědčen, že nikoliv.

V krajských volbách bylo volit zhruba 36% obyvatel s právem volit. I když sám jsem volit byl přiznám se, že se ze svého blízkého okolí rodiny i přátel jsem byl jedním z velmi mála.

Co je důvodem?

Hlavním důvodem je to, že krajským volbám přisuzuje důležitost poměrně málo obyvatel Česka. Druhým a souvisejícím důvodem je to, že většina „mých blízkých“ jsou časově poměrně vytížení lidé, kteří mají své priority v rodině, práci, podnikání a ne v politice. A co volby zpřístupnit více? Naskýtá se tak myšlenka, že výhru ČSSD si možná přáli voliči, nikoliv však obyvatelé Česka, kteří bohužel volby značně podcenili. Skoro si jsem jist, že kdyby zde byl prostor pro přístupnější a jednodušší volby formou sms, nebo internetu, byla by účast voleb mnohem vyšší, levnější a hlavně s úplně jiným výsledkem. Lidé s náročnou prací, nebo podnikající volný čas dělí jak se dá a bohužel volby nepatřili mezi jejich priority. Bohužel.. Důvod proč se takovýmto zjednodušením voleb nechce nikdo zabývat je asi jednoduchý. Bylo by složité zabezpečit relevantnost voleb. Ano, šlo by to, ale pravděpodobně by se jednalo o práci pro velmi solidní IT tým na několik let.

 Předpokládám, že by však stálo za to se tímto začít zabývat pokud možno hned. Je škoda, že se nezveřejňují bližší statistiky o voličích. Asi by se veřejnost divila kdo jsou ve větší míře ti ze 36% voličů. Byl jsem se ze zvědavosti podívat v několika volebních obvodech a přesně jak jsem očekával byla většina volících staří lidé, nebo lidé s nízkými příjmy. Prostě lidé, kteří rozhodně českou ekonomiku vpřed netlačí, ale naopak jsou rádi za každou sociální nebo jinou podporu. Podotýkám, že se jednalo o většinu, nikoliv všechny voliče! To mě však utvrzuje v myšlence, že vzorek voličů odpovídal pravděpodobným voličům v rámci celého Česka. Prostě lidé, kteří jsou rádi za darovanou oranžovou růžičku na ulici. Možná si za výsledek modří mohou sami, ale já z toho radost příliš nemám. Může mě jen mrzet, že z mého „blízkého okolí“ jsem byl téměř jediný kdo volby nechtěl podcenit a volit šel..

Martin Slapnička, autor je provozovatelem NašePeníze.cz 

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články