ČSSD: Zachovejme stávající důchodový systém, opravit je třeba jen penzijní připojištění

24. 3. 2011 – 16:12 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

ČSSD: Zachovejme stávající důchodový systém, opravit je třeba jen penzijní připojištění
Důchodová reforma současné vládní koalice počítá se zvýšením věku odchodu do důchodu, který by se v roce 2035 navýšil až na 67 let, Foto: Radka Malcová | zdroj: NašePeníze.cz

Sociální demokracie, která kritizuje vládní důchodovou reformu, navrhuje, aby se stávající penzijní systém zachoval a pouze se opravil systém důchodového připojištění.

Ve čtvrtek to řekl předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) na semináři věnovanému změnám penzijního systému.

Dopady důchodové reformy, která je pro ČR nezbytná, mohou být pozitivní i negativní, ale dopadnou na všechny, uvedl Štěch. Dopady by podle něj však mohly být mnohem menší, kdyby vládní koalice neuvažovala o vyvedení části peněz do soukromých fondů, takzvaném opt-outu, a ještě nesnižovala výběr sociálního pojištění.

Jak změní penzi důchodová reforma?

Za problém šéf Senátu považuje, že se peníze lidí svěří do rukou soukromníků. "To, co nám funguje, tedy systém České správy sociální zabezpečení, bychom měli stabilizovat, rozvíjet a provádět parametrické změny," myslí si. "Když ty soukromé fondy zkrachují, tak už není proti komu demonstrovat, protestovat a žádat nějaké změny, protože už není kde brát," dodal.

Důchodová reforma současné vládní koalice počítá se zvýšením věku odchodu do důchodu, který by se v roce 2035 navýšil až na 67 let. Systém by pak pracoval s matematickým vzorcem, který by zvyšoval věk odchodu na odpočinek podle průměrné délky života a naděje na dožití. Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) k tomu stát nutí nepříznivý demografický vývoj.

-Tomáš Paták | MED

K tématu:

- Odchod do důchodu bude v sedmdesáti letech - v celé EU

- Zrušení povinného odchodu do důchodu? V Británii už o něm uvažují

- Odchod do starobního důchodu se stále mění, kdy půjdete vy?

- Důchodový věk - V jakém věku se chodí do důchodu v Evropských zemích?

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články