ČSSD: Zavedeme povinný rok školky před nástupem dětí do základní školy

27. 6. 2011 – 11:32 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

ČSSD: Zavedeme povinný rok školky před nástupem dětí do základní školy
Má být školka povinná před nástupem do první třídy základní školy? Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Sociální demokracie chce, aby malé děti chodily před nástupem do prvních tříd povinně do posledního ročníku školky. Agentuře Mediafax to v pondělí řekl poslanec a školský expert ČSSD Ivan Ohlídal.

"Jednoznačně chceme, aby poslední ročník školky byl povinný. Osvědčilo se to ve vyspělém zahraničí. Hlavně pro děti z rodin, kterým rodiče nevěnují až tak velkou pozornost, to bude přínosem," řekl agentuře Mediafax Ohlídal.

Požadavek na povinnou školku zakotvili sociální demokraté do své vlastní střednědobé až dlouhodobé vize školské politiky, kterou straničtí experti na školství dokončují a podle které hodlají v případě volebního vítězství postupovat.

<%Anketa270%>

Sociální demokracie - pokud bude v příštím období u moci, upraví i financování všech typů škol. Ohlídal totiž označil současný normativní způsob financovámí škol za zhoubný. "Školy stát financuje podle počtu žáků. Klesá proto permanentně úroveň vzdělání na všech stupních - od základních přes střední až po vysoké školy. Ohledně financování škol chce zavést ČSSD takzvaná kritéria kvality - základní školy by například nově získávaly peníze podle toho, jak jejich žáci uspějí při povinných státních srovnávacích testech v 5. a 9. ročníku.

"Kritériem kvality středních škol je pak i její úspěšnost při státní maturitě. Ta je naprosto nutná - nesouhlasíme ale s její současnou formou a organizací, která je administrativně nabubřelá, finančně náročná a pro maturanty stresující," řekl Ohlídal. Školský expert ČSSD zároveň zkritizoval rozdělení státních maturit do dvou úrovní. "Nižší úroveň je velmi triviální, taková ani není hodna maturantů," řekl Ohlídal. Maturita by se měla podle něj na jednotlivých typech škol lišit a měla by být jednostupňová.

Podle názoru ČSSD je třeba optimalizovat veřejné a krajské střední školy. Škol je nyní tolik, že jejich naplněnost kolísá mezi 60 až 70 procenty. "Vede to k obrovským ekonomickým ztrátám a vede to i k úpadku středních škol," řekl Ohlídal. Školy proto musí stát začít slučovat. "Bylo by přínosem optimalizovat i dokonale rozvrácené učňovské školství," řekl poslanec.

Univerzitní profesor Ohlídal, který přednášel na řadě zahraničních vysokých škol, kritizoval i současný stav univerzit.

"Drtivá většina soukromých vysokých škol je na špatné úrovni - jsou jen jakoby lepšími středními školami," řekl. Stát proto musí jejich vysoký počet redukovat. "Ty, které nevyhoví akreditačním podmínkám, musejí být zrušeny," zdůraznil Ohlídal. V této souvislosti zmínil i potřebu přebudovat akreditační komisi pro vysoké školy v profesionální a výkonný orgán. Dnes se podle poslance věnuje akreditační komise oborům v jedné škole "v průměru tři minuty". Soukromé školy proto v Česku podle názoru ČSSD rozbujely - avšak na úkor kvality.

Vysoké školy by měl začít stát více ovlivňovat prostřednictvím správních rad. "Autonomie univerzit ovšem musí zůstat zachována. Někde ale začaly v akademických senátech převládat skupinové zájmy," řekl Ohlídal. Výsledkem je pak i skutečnost, že Česku chybí asi deset tisíc vysokoškolsky vzdělaných techniků. "Počet absolventů technických univerzit degeneruje trvale ve prospěch humanitních oborů," poznamenal Ohlídal. Stát by proto měl zaměření škol - právě prostřednictvím akreditačních komisí, začít více směřovat podle potřeb pracovního trhu.

-Jiří Nováček, MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,110 25,230
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články