Čtyřicítka čínských firem se zajímá o podnikání v Česku

15. 10. 2009 – 1:01 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Čtyřicítka čínských firem se zajímá o podnikání v Česku
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Přehled investičních příležitostí u nás v oblasti letectví, přesného strojírenství, potravinářství a informačních technologií. To byl cíl investičního semináře, který v posledních zářijových dnech uspořádala v Šanghaji agentura CzechInvest ve spolupráci s Generálním konzulátem ČR a Šanghajskou obchodní komorou.


Společnosti z Asie u nás investují stále víc. Na našem regionu oceňují snadný přístup k jednotnému evropskému trhu, především díky skvělé poloze České republiky ve středu Evropy. Ve srovnání s evropskými státy na západě také vítají levnější pracovní sílu vzdělanou v mnoha oborech. \"Zajímavé na čínských investorech je, že mnohem častěji než společnosti z jiných zemí hledají možnosti navázání spolupráce s českými podniky,“ říká Alexandra Rudyšarová, generální ředitelka agentury CzechInvest.

- Podnikání: S dobrým nápadem začněte v Praze, má nejvyšší kupní sílu
- Díky krizi lidé začínají zase více podnikat
- Podnikat v ČR stále není snadné, začít s podnikáním je ale o dost jednodušší

Seminář, který se konal v Šanghaji, měl proto za cíl představit Českou republiku společnostem, které o podnikání u nás uvažují. „Potenciálním investorům z Číny jsme na semináři představili formy finančních podpor u nás či možnost vyhledávání obchodních parterů prostřednictvím unikátních sektorových databází a databáze dodavatelů, v nichž je registrováno přes tři tisíce českých firem. Další přednášející pak vysvětlili právní podmínky pro akvizice a společné projekty a přestavili bankovní služby poskytované na našem území,“ vyjmenovává Jaromír Černík, ředitel zahraničního zastoupení CzechInvestu pro oblast jihovýchodní Asie.

O svoje zkušenosti s podnikáním v České republice se s návštěvníky semináře podělili zástupci čínských investorů, Shanghai Maling, který v Hrobčicích v Ústeckém kraji investoval do nové továrny na konzervované maso a Shanxi Yuncheng Plating Group, jenž ve středočeském Nymburku vyrábí kotouče pro tiskařské stroje. Obě firmy v České republice podnikají déle než jeden rok.

„Obě společnosti prezentovaly výhody a nevýhody podnikání u nás. Za negativní shodně označily zejména odlišné právní prostředí, těžkosti nalézt u nás kvalifikované manažery, zejména pak přímo ředitele pro jejich české projekty, a potíže při vyřizování víz pro čínské zaměstnance. Celkově však hodnotí podnikání v České republice pozitivně,“ vysvětluje Černík.

Semináře se zúčastnilo na čtyřicet čínských společností. Pro CzechInvest jsou nejdůležitější získané poptávky z oblasti výroby a vývoje vlakových souprav a letectví. Zájem investovat v České republice, popřípadě navázat spolupráci s českými firmami, projevila největší čínská firma vyrábějící cvičné letouny. CzechInvest proto ve spolupráci s Generálním konzulátem ČR v Šanghaji připravuje čínskou leteckou misi do České republiky.

O investici do České republiky uvažují i další čínské firmy z oblasti obnovitelných zdrojů energie či informačních technologií. Mezi hosty semináře byly i soukromé čínské investiční fondy, hledající investiční cíle v podobě finančně slabých českých firem, které mají zajímavé technologie. „Sleduji velký zájem čínských firem o akvizice v Evropě. Mají dostatek kapitálu a v jejich prospěch hraje také zájem našich společností o získání zahraničního investora. Je to nyní aktuální téma, které nejvíce zaměstnává zahraniční kancelář CzechInvestu v Hong Kongu.“ uzavírá Jaromír Černík.

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články