Czech Coal nabízí lidem na severu čech až sedm miliard za nemovitosti

25. 5. 2011 – 21:49 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Czech Coal nabízí lidem na severu čech až sedm miliard za nemovitosti
V Horním Jiřetíně je podle těžebních plánů stanoven dobývací prostor, Foto:Radka Malcová | zdroj: NašePeníze.cz

Těžařská společnost Czech Coal má k dispozici šest až sedm miliard korun, za které by mohla od obyvatel Horního Jiřetína a Černic vykoupit jejich domy a pozemky. Během středeční debaty v Litvínově, kterou přenášel Radiožurnál, to řekl místopředseda představenstva firmy Jan Dienstl.

Czech Coal usiluje o prolomení limitů a rozšíření těžby hnědého uhlí. Lidé by kvůli tomu museli opustit své domovy a jejich obce by zmizely ze světa.

Podle ministerstva průmyslu a obchodu by o těžbě měli rozhodnout přímo obyvatelé, kterých se hrozba bezprostředně týká. Pokud se s nimi těžaři dohodnou, rozšíření lomu nebude stát nic v cestě. Poslanec Milan Šťovíček (VV) však v debatě prohlásil, že o těžbě by měli rozhodovat nejen lidé z Horního Jiřetína.

"Pokud by těžba pokračovala, pokud by se domluvila společnost se všemi obyvateli v Horním Jiřetíně a v Černicích a pokračovala těžba směrem k Litvínovu, to pro Litvínov podle mého názoru není přijatelný způsob, protože životní prostředí by se velmi výrazně zhoršilo. Nemyslím si, že by to viselo pouze na obyvatelích Jiřetína a Černic," uvedl v debatě Radiožurnálu.

Dienstl také v debatě prohlásil, že pod městem se těžit nebude. "Jestli pod Litvínovem je uhlí, tak je tam dané přírodou. My to skutečně nemáme v plánu. V Horním Jiřetíně je podle těžebních plánů stanoven dobývací prostor. Těžit uhlí pod Litvínovem v plánech není," uvedl.

-MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články