CzechInvest chce získat víc investorů z Číny

14. 7. 2009 – 1:01 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

CzechInvest chce získat víc investorů z Číny
Foto: CzechInvest | zdroj: NašePeníze.cz

Agentura CzechInvest podepsala dohodu o vzájemné spolupráci s Čínskou radou na podporu mezinárodního obchodu provincie Če-ťiang. Ta patří k nejbohatším oblastem Číny a Rada pro podporu mezinárodního obchodu centrálně zastupuje 16 000 společnosti, které v ní podnikají. Cílem dohody je přilákat do České republiky nové čínské investory.


„Velká část společností z Číny dnes patří do elitní skupiny podniků, které si i za současného stavu globální ekonomiky mohou dovolit nové investice,“ vysvětluje záměry agentury CzechInvest její pověřená generální ředitelka Alexandra Rudyšarová. „Slibně pro nové investice z Číny vypadají především obory jako strojírenství nebo energetika. Přitom to nemusejí být jen zcela nové investice na zelené louce, mnohem větší možnosti se totiž u čínských investorů nabízejí v akvizicích nebo v joint-venturech.“

- Zelená energie: Čína plánuje investice okolo 440 miliard dolarů
- Čína chce ulehčit českým firmám podnikání
- Zkrachuje americká ekonomika? Čína se bojí!

„V České republice zatím prostřednictvím agentury CzechInvest působí pět investorů z pevninské Číny a dalších 22 z Tchaj-wanu. Pokud bych si měl tipnout, věřím tomu, že do dvou let k nim nejméně čtyři až pět dalších přibude,“ předvídá Jaromír Černík, ředitel zahraničního zastoupení agentury CzechInvest v Hongkongu. „V současné době například připravujeme návštěvy čínských podnikatelů nebo představitelů oborových sdružení hned z deseti ekonomicky důležitých regionů.“

Podepsaná smlouva zaručuje vzájemné doporučování obchodních příležitostí a kontaktů, organizaci společných podnikatelských misí nebo třeba výměnu informací o investičním prostředí, možnostech výzkumu a podobně. Obdobnou dohodu jako s CzechInvestem má Čínská rada na podporu mezinárodního obchodu provincie Če-ťiang podepsanou například v Polsku, Maďarsku nebo ve skandinávských státech.


Provincie Če-ťiang

Investice zprostředkované agenturou CzechInvest z pevninské Číny
Investor Typ činnosti Sektor Investice (mil. CZK) Pracovní místa Datum Kraj
Sichuan Changhong Electric výroba elektronické zařízení 245,00 300 2005 Středočeský
Shanghai Maling výroba potravinářský 235,00 200 2006 Ústecký
Shanxi Yuncheng Plate - Making Group výroba kovodělný 49,90 30 2006 Středočeský
Shangai Maling II výroba potravinářský 352 200 2007 Ústecký
Baolong výroba výroba dopravních prostředků 1,00 10 2008 Jihočeský

Provincie Če-ťiang se nachází v nejvyspělejší oblasti Číny na jejím jihovýchodním pobřeží. Zaujímá strategickou pozici mezi Šanghají a ostrovem Tchaj-wan. Hlavním městem provincie je Hangzhou. V oblasti žije přes 47 milionů lidí. Ekonomika regionu se zaměřuje především na elektroniku a na stavební nebo textilní průmysl. V provincii leží plných jedenáct ze třiceti nejbohatších měst Číny.


Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,340 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články