Daň z nemovitosti 2011: Kdy podat daňové přiznání a zaplatit daň?

4. 1. 2011 – 22:18 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Daň z nemovitosti 2011: Kdy podat daňové přiznání a zaplatit daň?
Ke každé dani se váže daňové přiznání a platba daně, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Vlastnictví nemovitosti zavazuje. Její majitel je povinen nejen se o ni řádně starat, ale navíc musí platit i daně. Jaké daně a kdy je třeba zaplatit? A jaká daňová přiznání bude muset majitel bytu či domu podávat v roce 2011?

K nemovitostem se váže celá řada daní, s nimiž musí jejich majitel počítat. Daně se prolínají vlastnictvím od pořízení bytu či domu až po jeho prodej: Od daně z převodu nemovitosti (či dědické nebo darovací), přes daň z nemovitostí, po daň z převodu nemovitosti (či dědickou nebo darovací. To ovšem není zdaleka všechno. Za určitých okolností se majitel nemovitosti nevyhne dani z příjmů a může se dokonce stát i plátcem daně z přidané hodnoty či silniční daně.

Ke každé dani se váže daňové přiznání a platba daně. A jak podání daňového přiznání, tak platba daně mají striktní termín, jehož nedodržení je spjato se sankcemi. Vyhnete-li se podání daňového přiznání (nebo se jen zpozdíte), připravte se na sankci ve výši 10 % vyměřené daně a možnosti dalšího postihu, pokud zaplatíte pozdě, hrozí sankční úroky. Kdy podat jednotlivá daňová přiznání a kdy zaplatit daně v roce 2011?

 

Daň z nemovitostí

 

Přiznání k dani z nemovitosti (případně dílčí přiznání k dani) je potřeba podávat pouze tehdy, dojde-li ke změně ve vlastněných objektech - např. ke koupi, prodeji či výstavbě nemovitosti. Pokud nedojde v průběhu roku k žádné změně, daňové přiznání majitel nemovitosti podávat nemusí.

Daňové přiznání k dani z nemovitosti je třeba podat do konce ledna roku následujícího po roce, v němž došlo ke změně v katastru nemovitostí. V letošním roce je nejzazším termínem

* 31. leden 2011

Pouze v případě, kdy by poslední lednový den připadl na sobotu či neděli, posunul by se hraniční termín na první únorový pracovní den.

Platit daň z nemovitosti je třeba ovšem každý rok. Od loňského roku došlo ke zdvojnásobení naprosté většiny základních sazeb daně a dvojnásobná sazba zůstává i v letošním roce. Daň se platí vždy za aktuální rok a platí ji ten, kdo je majitelem nemovitosti k 1. lednu příslušného roku. Pokud dojde ke změně majitele v průběhu roku, pro daňové účely se ke změně nepřihlíží.

Je-li vyměřená daň nižší než 5 tis. Kč, musí být zaplacena do

* 31. května 2011

Je-li vyšší než 5 tis. Kč, může být rozdělena do dvou stejných splátek. Pro zemědělce a chovatele ryb jsou rozhodujícími termíny

* 31. srpna 2011
* 30. listopadu 2011

Ostatní poplatníci musí daň uhradit ve splátkách nejpozději

* 31. května 2011
* 30. listopadu 2011

Pokud je vaše daňová povinnost nízká, pak se nemusíte ani bát zpoždění v zaplacení daně (narozdíl od zpoždění při podání daňového přiznání).

 

Daň z převodu nemovitosti (a daň dědická a darovací)

 

Termín pro podání daňového přiznání k dani z převodu nemovitostí, darovací a dědické nemá v daňovém kalendáři pevné datum. Daňové přiznání je třeba podat do konce třetího měsíce následujícího po měsíci, v němž došlo k převodu. Stejný termín platí též pro zaplacení daně.

Tip: Daňové přiznání k dani z nemovitostí 2010: Podrobný návod k vyplnění

 

Jak platit daně?

 

 

Daně lze platit trojím způsobem: převodem z účtu, na pokladně finančního úřadu nebo poštovní poukázkou (daňové složenky byly již zrušeny). Vždy je potřeba daň zaplatit tak, aby byla připsána na účet finančního úřadu nejpozději k datu splatnosti daně. U bankovního převodu to znamená nejlépe dva dny před splatností.

Jako předčíslí účtu zvolte:

* 7747 - pro daň darovací
* 7739 - pro daň dědickou
* 7763 - pro daň z převodu nemovitosti
* 7755 - pro daň z nemovitostí
* 721 - pro daň z příjmů
* 705 - pro daň z přidané hodnoty
* 748 - pro daň silniční
* (kompletní přehled předčíslí účtu pro placení daní)

Číslo účtu volte podle místně příslušného finančního úřadu, kterým je finanční úřad v místě bydliště pro daň z příjmů, z přidané hodnoty a silniční a pro ostatní týkající se nemovitostí finanční úřad v místě nemovitosti. Kódem banky je vždy 0710 (Česká národní banka).

* Čísla účtů finančních úřadů

Konstantní symbol je pro všechny daně stejný - 1148. Na pozici variabilního symbolu zadejte své IČ nebo rodné číslo (ve tvaru RRMMDDXXXX ).

-Petr Zámečník, Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články