Daně: Středně velká firma v Česku stráví placením daní 930 hodin

17. 6. 2009 – 2:08 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Daně: Středně velká firma v Česku stráví placením daní 930 hodin
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Český plán, jak bojovat s hospodářskou krizí, pochválil už v březnu Jaromír Drábek, předseda ICC ČR, když řekl, že: „Český protikrizový balíček by mohl být ostatním zemím příkladem. Je totiž orientován na stranu nabídky a bude dobře vynaloženou investicí, o jejíž návratnosti nepochybujeme.“ Jednotlivá opatření poté podrobně okomentoval Michal Mejstřík, profesor ekonomie Univerzity Karlovy v Praze a člen NERVu.


Zdrojem pro financování oživení ekonomiky budou i fondy Evropské unie. Jejich slabší čerpání v předchozích letech, kdy docházelo k silnému růstu HDP, se nyní stává výhodou, protože v době hospodářské recese bude nyní možno čerpat více.

K tématu:
- Firmy mohou získat až 8 mil. dotace na vzdělávání zaměstnanců. Jak na to?
- 150 milionů korun si rozdělí vynálezci, podnikatelé a výzkumníci
- Čína chce ulehčit českým firmám podnikání
- J. Fischer: Krize na malé a střední firmy dopadá daleko tvrději než na ty velké
- Banky prodělaly miliardy na Islandu, trestají za to české podnikatele
- Česko je pro německé investory velice atraktivní zemí
- Hospodářská komora: Druhotná platební neschopnost firem se zhoršuje, na špičce neplatičů je stát

Administrativní zátěž při výběru daní nás řadí na 118. místo v žebříčku Světové banky Doing Business 2009, o pozici níže než v loňském roce. „Zjednodušování daňového systému je proto prioritou Mezinárodní obchodní komory v ČR, která ve společné iniciativě se zástupci ministerstva průmyslu a obchodu a ministerstva financí zahájila sérii koordinačních jednání s cílem identifikovat hlavní příčiny vysoké zátěže podnikatelů a navrhovat možnosti jejího odbourání“, sdělil přítomným v rámci semináře „Český protikrizový balíček“ ředitel Mezinárodní obchodní komory v ČR Vladimír Šiška.

Jednou z příčin tak vysoké zátěže je neexistence jednoho vyměřovacího základu daně z příjmu fyzických osob, sociálního a zdravotního pojištění. Administrativa sociálního a zdravotního pojištění dle statistiky Doing Business totiž zabere českému podnikateli průměrně 420 hodin ročně.

Dalšími možnými opatřeními pro zvýšení komfortu při placení daní by mohlo být výrazné rozšíření paušální daně, na jejíž výši se podnikatel dopředu dohodne s finančním úřadem, či uvolnění možností elektronické fakturace.

Budoucností je změna kultury a vnímání celého daňového systému – podnikatelé platí poctivě daně a daňová správa jim pro to vytváří co nejpříjemnější podmínky.

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,440 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články