Daňové přiznání on-line slaví úspěch

26. 3. 2013 – 21:48 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Daňové přiznání on-line slaví úspěch
Možnost firem vést elektronickou dokumentaci rozšířila podnikatelům novela zákona platná od 1. ledna. Zjednodušila totiž vydávání a přijímání elektronických faktur. Foto:NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Mezi roky 2011 a 2012 zaznamenaly úřady 100procentní nárůst zájmu o podání daňového přiznání on-line pomocí webové aplikace ministerstva financí. V uplynulých 10 letech přitom vzrostla obliba této možnosti dokonce 200krát, uvedla v úterý společnost Activa.

Podle statistik se lidé rozhodli zaměnit klasický růžový formulář za on-line webovou aplikaci až u 1,5 milionu dokumentů.

"V případě elektronického daňového přiznání spatřujeme velký klad v okamžitém potvrzení, že bylo vše v pořádku podáno. Zároveň vykazují takto podaná přiznání nižší chybovost, protože on-line aplikace upozorní uživatele na formální i početní chyby. Navíc se lidé vyhnou dlouhému čekání ve frontě," sdělil David Stančík, mluvčí Finančního úřadu pro Jihomoravský kraj. Jedinou nevýhodu této možnosti lze podle jeho slov spatřovat ve větších nárocích na znalosti informačních technologií daňových subjektů.

Možnost firem vést elektronickou dokumentaci rozšířila podnikatelům novela zákona platná od 1. ledna. Zjednodušila totiž vydávání a přijímání elektronických faktur. Příjemce například nemusí elektronické faktury tisknout a archivovat v papírové podobě, není také nutné posílat je prostřednictvím speciálních systémů. Elektronické daňové doklady jsou podle expertů výhodné z ekonomického i ekologického hlediska, a to jak pro dodavatele, tak pro zákazníka.

"Elektronické daňové doklady jsou užitečné v úspoře nákladů na doručení, v jednoduchosti i rychlosti jejich vyplnění. Výhody elektronického podání navíc spočívají v jeho jednoduché archivaci," zakončila mluvčí Finanční správy ČR Petra Homolová.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články