Datové schránky prý ušetřily uživatelům 200 milionů korun

22. 4. 2010 – 16:58 | Věda a technika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Datové schránky prý ušetřily uživatelům 200 milionů korun
Datové schránky slouží ke komunikaci s orgány veřejné samosprávy, státní moci i mezi těmito orgány vzájemně. Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Uživatelé datových schránek poslali za necelý půl rok přes deset milionů zpráv a ušetřili tak 200 milionů korun, které by jinak museli zaplatit za doporučenou obálku. Tvrdí to Ministerstvo vnitra.

Dokazuje to, že datové schránky fungují, uvedl ve čtvrtek náměstek ministra vnitra pro informatiku Jaroslav Chýlek.

"Denně odešlou uživatelé až 110 tisíc datových zpráv, navíc 96 % z odeslaných zpráv si vyzvednou přihlášením," řekl Chýlek a dodal, že naprostá většina uživatelů aktivně datové schránky využívá a nemá s jejich obsluhou vážnější problémy.

Vzhledem k tomu, že odesílání datových zpráv je pro soukromé uživatele bezplatné, přinesly už datové schránky uživatelům výraznou finanční úsporu, konkrétně 200 milionů korun, uvedla mluvčí ministerstva Jana Malíková. Upozornila také, že stát sice platí za odesílání zpráv subjekty veřejné moci, ale i tak dosavadní úspora pro stát činí téměř 50 milionů korun.

Datové schránky slouží ke komunikaci s orgány veřejné samosprávy, státní moci i mezi těmito orgány vzájemně. Povinně je musí od 1. listopadu 2009 používat právě orgány veřejné moci při komunikaci mezi sebou, vůči právnickým osobám, kterým byla datová schránka zřízena ze zákona a vůči těm, kterým byla zřízena schránka na základě jejich vlastní žádosti. Zpráva podaná přes datovou schránku plně nahrazuje doručenou zásilku, a to i do vlastních rukou. Pro fyzické osoby nebo podnikající fyzické osoby je zřízení schránky dobrovolné.

Podle informací ministerstva náklady státu za provoz datových schránek dosahují v současné době 15 korun bez DPH za jednu datovou zprávu.

Správcem informačního systému datových schránek je ministerstvo vnitra, provozovatelem systému Česká pošta.

-(Mediafax)-

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články