David Rath vyhrožuje ředitelům škol kvůli volbám nanečisto

8. 4. 2010 – 21:07 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

David Rath vyhrožuje ředitelům škol kvůli volbám nanečisto
David Rath se rozhodl studentům znemožnit projekt Volby nanečisto | zdroj: NašePeníze.cz

Středočeský hejtman David Rath se rozhodl, že studentům ve školách znemožní účast v projektu Volby nanečisto. Ten organizuje společnost Člověk v tísni za podpory Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a Evropské unie. Hejtman Rath dokonce poslal na konci března všem ředitelům škol výhružný dopis, kde je vyzývá, aby se Voleb nanečisto jejich studenti nezúčastňovali.

Cílem projektu Voleb nanečisto je zvýšit zájem mladých lidí o politické dění a skutečné volby do Poslanecké sněmovny ČR. David Rath v něm však vidí možnost porušení Školského zákona o zákazu propagace politických stran a reklamy ve školách. "Především v období těsně před volbami je podobná akce nevhodnou aktivitou," píše ve svém dopise hejtman Rath. "Opakovaně připomínáme obecné pravidlo, že za obsah vzdělávání a dodržování zákona ve škole odpovídá ředitel školy. Pořádání "stínových" voleb na školách před volbami řádnými lze, dle nás, hodnotit jako porušení školského zákona," pohrozil David Rath ředitelům škol.

 

<%Anketa110%>

 

Podle krajského zastupitele a místopředsedy ODS Petra Bendla je počínání Davida Ratha a jeho vyhrožování studentům, respektive ředitelům škol, naprosto bezprecedentní. "Rath dobře ví, že mezi mladými lidmi není oblíbený. Obává se, že by mu to dali ve Volbách nanečisto na vědomí. Proto se rozhodl, že metodou vyhrožování a nátlaku na ředitele škol znemožní studentům, aby svůj názor projevili," řekl Petr Bendl.

Klub středočeských zastupitelů za ODS proto na nejbližším veřejném jednání zastupitelstva vyzve Davida Ratha, aby organizaci Voleb nanečisto ve středočeských školách nebránil. "Pokud uplatní sankce vůči ředitelům, kteří Rathovu vyhrožování neustoupí, budeme požadovat jeho okamžité odstoupení z funkce hejtmana," zdůraznila Dagmar Nohýnková (ODS), předsedkyně Kontrolního výboru Zastupitelstva Středočeského kraje.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,290
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články