Desatero finančně gramotného člověka? Univerzální návod nečekejte!

17. 6. 2013 – 0:07 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Desatero finančně gramotného člověka? Univerzální návod nečekejte!
Žádné rady nejsou stoprocentní, ale třeba si i vy vyberete pár tipů, které vás zaujmou. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Každý máme jiné potřeby, přání, cíle, ale i příjmy. Každý také umíme zacházet s pěnězi úplně jinak. I když neexistuje stoprocentně univerzální lék, je pár pravidel, kterých je dobré se držet. Jak by mohlo vypadat desatero rad?

1) Mám běžný účet, a to bez jakýchkoli poplatků

- Neplatím bance za to, že jí téměř bezplatně svěřuji svoje peníze. Jsem ochoten platit poplatky jen za nadstandartní služby.

2) Nevyužívám kreditní kartu, spotřebitelský úvěr ani kontokorent

- Vím, že dlouhodobé využívání těchto finančních nástrojů znamená, že nemám v pořádku své osobní finance. Uvědomuji si, že rizika spojená s jejich používáním jsou nebezpečná a několik málo případných výhod nejsou dostatečným důvodem k jejich pořízení. Vyhýbám se nebankovním společnostem.

3) Tvořím finanční rezervy

- Žiji v rámci svých finančních možností a pravidelně odkládám ze svého příjmu část peněz na budoucí výdaje, a to i bez ohledu na výši možného zhodnocení. Hlavním cílem spoření je, že postupně nashromáždím slušnou částku, která mě bude v budoucnu kdykoli k dispozici, a nebudu se muset zadlužit. Starám se o to abych v době kdy mám příjmy spořil na období, kdy budu mít větší výdaje, nebo zůstanu bez příjmů.

4) Nedávám peníze na jedno místo

- Své úspory nikdy nesvěřuji jednomu produktu ani jedné finanční instituci. Uvědomuji si, že nikdo nemá patent na rozum a nesázím vše na jednu či dvě karty. To platí, i když jde o "garantovanou" nebo jinak "pojištěnou" investici.

5) Nevěřím slibům vysokých úroků ani složitým produktům

- Jednoduchá, rychlá a bezriziková cesta k bohatství neexistuje. Sliby vysokých úroků jsou obvykle podvodem. Peníze nikomu nesvěřuji, a pokud ano, tak k nim mám přístup jenom já, případně jen velká a renomovaná finanční instituce. Nápadně složitá produktová řešení nejsou pro mě.

6) Neinvestuji v investičním životním pojištění

- Uvědomuji si důležitost finančního zabezpečení vůči rizikům. Současně však zastávám názor, že pojištění slouží k zajištění, nikoliv k investování. Na pojištění platím na zajištění velkých rizik. Investuji v jiných produktech, a to bez dodatečných poplatků pojišťovně. (poznámka redakce: Toto neplatí plošně, pokud je investiční životní pojištění (IŽP) správně nastavené a hlavně hlídané, může přinést zajímavé zhodnocení úspor. Samotnou kapitolou jsou jednorázové investice přes IŽP).

7) Nevyužívám zajištěné fondy a garantované vklady

- Vím, že šance na slušný výnos je u těchto produktů zanedbatelná a velmi často je pod úrovní úroků na spořících účtech. Čím méně transparentní produkt, tím větší ráj pro poplatky. Pečlivě složené portfolio podílových fondů mně nabízí větší šanci na zajímavý výnos.

8) Nevěřím finančním institucím

- Ani privátní poradce banky, ani nejlepší pojišťovací agent vybrané pojišťovny mi neposkytne lepší službu než nezávislý finanční poradce - ten, který nezprostředkovává produkty jedné či dvou finančních institucí. Tito lidé "kopou" za akcionáře dané instituce, ne za klienty. Je však potřeba využívat služeb špičkového prověřeného poradce.

9) Radím se s finančním poradcem

- Není nikdy na škodu poradit se s profesionálním finančním poradcem. Věnuji dostatek času pečlivému výběru důvěryhodného profesionála, jehož radám budu naslouchat, ale odpovědnost za konečné rozhodnutí je vždy na mně.

10) Důvěřuji, ale prověřuji

- Ověřuji si informace z více zdrojů a pro jistotu si řádně přečtu všechny podmínky. Čím drobnější písmo, tím čtu pozorněji. Nerozumím-li, nebojím se zeptat, případně si nechám písemně zaznamenat podstatné skutečnosti pro případnou budoucí "reklamaci". Nechávám si také dostatečný čas na to, abych si mohl vybírat z více nabídek.

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,440 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články