Deset nejbohatších žen na světě: Jak přišly ke svému majetku?

1. 4. 2013 – 13:51 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Deset nejbohatších žen na světě: Jak přišly ke svému majetku?
Které ženy jsou nejbohatší na světzě? Jak vůbec přišly ke svému majetku? Foto: Suzanne Klatten, BMW | Text: MED | zdroj: NašePeníze.cz

Většina z deseti nejbohatších žen na světě vděčí za svůj majetek rodinnému dědictví a také práci svých manželů. Mezi ně patří například dědička kosmetické firmy, mediální magnátka či královna cukrovinek.

Žena, která zdědila továrnu na krásu

Nejbohatší ženou světa a devátým nejbohatším člověkem na naší planetě je Liliane Bettencourt, majitelka 30procentního podílu v kosmetické společnosti L´Oreál, kterou založil její otec. Liliane je již úctyhodných devadesát let a v představenstvu společnosti byla nahrazena až v únoru 2012, kdy ji vystřídal její 25letý vnuk Jean-Victor Meyers. Pohádkově bohatá rodina Bettencourt-Meyers však příliš šťastná není. Vzájemné rodinné vztahy, to je nepřetržítý sled hádek, tahanic, žalob a soudních procesů. Naposledy v roce 2008 chtěla část rodiny, aby soud přezkoumal miliardový dar, který Liliane věnovala jednomu fotografovi. Hodnota jmění: 30 miliard dolarů.

Miliardářka, která v obchodě platit rozhodně nemusí

Christy Walton, majitelka prodejní sítě WallMart, což je řetězec velkých diskontních obchodních domů, je nejbohatší ženou USA. Christy se v žebříčku bohatství umístila na jedenáctém místě. Majetek zdědila po svém muži Johnovi, který zemřel při letecké nehodě v roce 2005. Hodnota jmění: 28,2 miliardy dolarů.

Milovnice umění, která penězi nemusí šetřit

Další z rodiny Waltonů Alice je z celé bohaté rodiny největší milovnice umění a vzdělání. Je zakladatelkou Crystal Bridges Museum of American Art v Bentonville, které se otevřelo v roce 2010 a základem je její osobní sbírka umění v hodnotě stovek milionů dolarů. V loňském roce získala z dividend přes 440 milionů dolarů a v současnosti žije na ranči se svými koňmi v Texasu. Hodnota jmění: 26,3 miliardy dolarů.

Dědička s plážemi v Chorvatsku a největším pivovarem v Chile

Iris Fontbona z Chile je pátou nejbohatší ženou světa po smrti manžela v roce 2005. Ten odkázal jí a jejich třem synům největší těžařskou firmu na světě s názvem Antofagasta. Klan také vlastní majoritní podíl ve společnosti Quinenco, která se zabývá energetikou. Kromě jiného si také mohou užívat na svých plážích v Chorvatsku nebo si vařit pivo v největším pivovaru v Chile. Iris, která se cíleně vyhýbá médiím, se veřejnosti připomněla v roce 2011, kdy pomohla darem třech milionů dolarů Chilanům se zdravotním postižením. Hodnota jmění: 17,2 miliardy dolarů.

Královna cukrovinek

Královnou sladkostí je Jacqueline Mars společně se svými bratry Johnem a Forrestem. Je vnučkou zakladatele společnosti Mars, která má mimo jiné podíl ve žvýkačkové společnosti Wrigley. Firma také vyrábí například tyčinky Milkyway, Snickers, Twix či bonbonů Skittles. Kromě cukrovinek vlastní rodina také výrobky značky Uncle Ben a psích pochoutek Pedigree. Hodnota jmění: 17 miliard dolarů.

Těžařka, která bojuje za životní prostředí

I přes klesající ceny železa je Australanka Georgina Rinehart stále nejbohatší ženou v asijsko-tichomořském regionu. Její jmění však v poslední době zasáhly tvrdé rány osudu. Nejdříve prohrála soudní spor s miliardářem Stanleym Perronem a musela se vzdát příjmu peněz z Hamersleyských železáren. Také čelí žalobě, kvůli které by mohla přijít o téměř čtvrtinový podíl v další společnosti Hancock Prospecting. Veřejnost ji v poslední spojuje zejména v agitaci proti těžbě a dani z uhlí a také tlaku pro uvolnění australské imigrační politiky. Hodnota jmění: 17 miliard dolarů.

Nejbohatší Evropankou je Němka a jezdí v BMW

Suzanne Klatten je nejbohatší ženou Německa díky tomu, že zdědila 12,6procentní podíl v automobilové společnosti BMW. Suzanne společně se svým bratrem a matkou vlastní více než polovinu celé společnosti. Suzanne je vystudovaná ekonomka a vede také chemický podnik v Atlantě. V roce 2012 koupila podíl v nizozemské biotechnologické společnosti Paque. V roce 2009 vyhrála občanskou žalobu proti Helgovi Sgarbimu, exmilenci, který se ji pokusil vydírat. Hodnota jmění: 14,3 miliardÿ dolarů.

Žena, která si své peníze umí pohlídat

Abigail Johnson byla jmenována do křesla prezidentky finanční společnosti Fidelity Financial Services, což z ní udělalo jednu z nejmocnějších žen v oblasti financí. Společnost založil její dědeček a rodina vlastní 49 procent. Hodnota jmění: 12,7 miliardy dolarů.

Obléká jen ty nejbohatší

Módní legenda Miuccia Prada provozuje společně s manželem Patrizio Bertellim firmu Prada, zaměřující se na luxusní zboží a oděvy. Vnučka zakladatele firmy je hlavním designérem a její manžel má na starosti obchod. Značka Prada v minulých letech silně expandovala a otevřela například nové obchody v Kuvajtu nebo v Abú Dhabí. Hodnota jmění: 12,4 miliardy dolarů. V novinách si o ní nepřečtete, v televizi ji neuvidíte

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,290
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články