Dětské „spořicí“ pojistky jsou nesmysl. Proč?

29. 4. 2013 – 0:26 | Spoření | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Dětské „spořicí“ pojistky jsou nesmysl. Proč?
Zatímco investice do cenných papírů včetně podílových fondů jsou po půl roce osvobozeny od daně z kapitálového zisku, zisk z pojistky je vždy zatížen 15% daní. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Naše dcera byla teprve pár hodin na světě a už zažila první setkání s finančním světem. Ještě v porodnici jí byla nabídnuta dětská „spořicí“ životní pojistka od největší tuzemské pojišťovny. Proč podobné nabídky rezolutně odmítnout?

Pojišťovna sponzoruje porodnické oddělení, a proto byly maminky naléhavě požádány personálem, aby poskytly pojišťovně svá telefonní čísla. Agenti pojišťovny je pak obvolávali s nabídkou dětské „spořicí“ životní pojistky. Tuto formu spoření jsme kategoricky odmítli.

1) Investovat přes pojistku je nákladné.

Pojišťovna naše peníze vezme, nechá si zaplatit tučné poplatky, a pak prostředky buď předá investiční společnosti (investiční životní pojištění), nebo je sama zhodnocuje někde na úrovni výnosu termínovaného vkladu (kapitálové životní pojištění). Investiční společnost, která investici spravuje, si samozřejmě své náklady nechá také zaplatit.

Pojišťovna se stává zbytečným a především nákladným mezičlánkem – pojišťovna si vezme měsíční poplatek v řádu desítek korun a především prvních 12 – 24 splátek na své náklady (ano: rok až dva platíme pojišťovně, až pak si začneme sami investovat). V konečném důsledku tak na pojistce, která investuje po dobu dvaceti let, přicházíme minimálně o desítky tisíc korun.

2) Zaplatíme zbytečně víc na daních.

Zatímco investice do cenných papírů včetně podílových fondů jsou po půl roce osvobozeny od daně z kapitálového zisku, zisk z pojistky je vždy zatížen 15% daní. Navíc dětské životní pojistky na rozdíl od pojistek pro dospělé nejde odečíst ze základu daně z příjmu. Pokud tedy na pojistce naspoříme 100 tisíc korun, deset tisíc korun je výnos, zaplatíme daň 1 500 Kč (tj. 15 % z 10 000 Kč).

3) Spoření mimo pojišťovnu (např. spořicí účty či podílové fondy) bývá příznivější z hlediska likvidity, protože je možné si naspořené prostředky kdykoliv vybrat.

Výběry či změny jsou rychlejší a zpravidla odpadá povinnost platit měsíční příspěvky. V případě dětské životní pojistky je placení měsíčních příspěvků povinnost, protože se jedná o pojistné a jeho neplacení vyvolá sankce.

4) Jediný smysluplný důvod pro dětskou pojistku je alternativní příjem v případě nepříznivých okolností (úraz či nemoc).

Při takovýchto událostech často nemůžeme dosahovat obvyklého příjmu, protože je nutná péče o nemocné dítě. Rizika úrazu či nemoci může mít dítě většinou sjednaná v pojistce svých rodičů. Pojistné sazby bývají stejné a odpadá nutnost připlácet si za poplatkově předražené „spoření“.

Je také dobré zvážit, jestli nejsou některá rizika řešena zbytečně a nebylo by lepší je mít ošetřené finanční rezervou – jde zpravidla o drobné úrazy. Na druhé straně rezervu pro případ invalidity dokáže vytvořit málokdo a dává smysl se na ni pojistit.

-Pavel Strejc | Více na Investujeme.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články