Developeři straší růstem cen bytů. Co na to ČSÚ_

31. 10. 2017 – 9:08 | Bydlení | red | Diskuze:

Developeři straší růstem cen bytů. Co na to ČSÚ_
Ilustrační foto: bytový dům | zdroj: Moravostav.cz

Developerské společnosti hlásí zejména v Praze enormní růst cen bytů. Ta měla překročit v průměru již 80 tis. Kč/m 2. Jaká je skutečnost podle Českého statistického úřadu?

Developeři mají zájem prodat co nejvíc bytů za co nejvyšší cenu. Je pro ně proto optimální trh, kde ceny prudce rostou a kde zaspat příležitost znamená připlatit si další statisíce korun. Developerské společnosti i proto vydávají statistiky, které růst cen potvrzují. A provází to komentáři o nemožnosti stavět a nižší koupěschopnosti lidí v návaznosti na přísnější podmínky poskytování hypoték ze strany České národní banky (ČNB).

Ceny bytů ovšem sleduje i Český statistický úřad (ČSÚ). I v jeho podání dochází ke znatelnému růstu cen bytů a statistiky developerů tím potvrzuje. Navíc růst cen ještě zrychluje. Ve 2. čtvrtletí 2017 realizované ceny nových nemovitostí v Praze stouply meziročně již dokonce o 14,3 %, což je historicky nejrychlejší růst za dobu sledování tohoto ukazatele.

Graf 1: Vývoj cen nových bytů v Praze

Realizované ceny nových bytů v Praze

Zdroj: ČSÚ

Enormní růsty cen nových nemovitostí v Praze trvají dle statistik ČSÚ ale jen tři čtvrtletí. Nejvíce vyskočily v závěru roku 2016 (mezičtvrtletně o 5,5 %), pak s každým čtvrtletím růst oslaboval, byť zůstává stále velmi silný (+4,4 % a +3,3 %). I sami developeři připouštějí, že trh může v dohledné době zpomalit.

„Po sedmi letech stabilního růstu letos v Praze prodej nových bytů klesne. Na vině je hlavně nedostatečná nabídka, která způsobila nárůst cen bydlení. Dopady ale mají také opatření ČNB. Ta totiž dále zhoršila již tak omezenou dostupnost bydlení pro střední třídu. Konec roku je sice tradičně prodejně silný a do nabídky jde navíc několik projektů ve středním segmentu, přesto lze v Praze očekávat celoroční prodej hluboko pod hranicí 6000 bytů,“ uvedl Dušan Kunovský, generální ředitel Central Group.

K oslabení trhu s nemovitostmi v dohledné době přispěje Česká národní banka ještě jednou. Je již téměř jistotou, že bankovní rada ČNB rozhodne na svém čtvrtečním zasedání o zvýšení základních úrokových sazeb. A to se do sazeb hypotečních úvěrů pravděpodobně přepíše velmi rychle. Otázkou nyní jen zůstává, o kolik se úrokové sazby zvýší.

Růst cen i u starších bytů

Ceny nemovitostí jsou našponovány nejen u novostaveb, ale raketově rostou i u starších bytů. „Cenový nárůst [nových bytů] se navíc čím dál více odráží i do trhu se starším a nájemním bydlením, kde již několik měsíců po sobě sledujeme ještě větší zdražování, než je tomu o nových bytů,“ uvedl Marcel Soural, předseda představenstva Trigema.

Zatímco ceny novostaveb se pohybují na úrovni 121,8 % průměrné cenové úrovně z roku 2010, ceny starších bytů v Praze vylétly až ke 132,4 % roku 2010.

Graf 2: Vývoj cen starších bytů

Realizované ceny starších bytů

Zdroj: ČSÚ

Meziročně stouply ceny bytů v Praze o 18 % a ve zbytku České republiky dokonce o 18,9 %. A zatímco novostavby své momentum postupně ztrácejí, starší nemovitosti ještě zrychlují – 2. čtvrtletí 2017 bylo nejrychleji rostoucí vůbec.

-Petr Zámečník | Více na Hypoindex.cz

Zdroje:
Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články