Devizový trh v minulém týdnu: Koruna byla velmi úspěšná

22. 3. 2010 – 15:44 | Kurzy měn | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Devizový trh v minulém týdnu: Koruna byla velmi úspěšná
TÝDEN NA DEVIZOVéM TRHU, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

KURZ EURA V MINULéM TýDNU: koruna posílila z hodnot kolem 25,50 CZK/EUR až na 25,30 CZK/EUR. Uplynulý týden byl pro korunu úspěšný. Obchodovala se na nejsilnějších hodnotách za posledních šest měsíců.

Zveřejněná data z domácí ekonomiky do obchodování tradičně nijak výrazně nezasáhla. Ceny průmyslových výrobců pokračují v poklesu, maloobchodní tržby také. Ty zaznamenaly v lednu pokles ve srovnání s minulým rokem o 5,0 %, což je dvakrát víc než očekával trh. Oba výsledky potvrzují, že ČNB nemusí se zvyšováním úrokových sazeb nikam spěchat.

Jedinou důležitou zprávou tohoto týdne bude čtvrteční jednání ČNB. Neměli bychom se dočkat žádného překvapení, sazby by měly zůstat nezměněné na 1,00 %. Podle poslední inflační prognózy převládají protiinflační faktory jako je nízká inflace a slabá spotřebitelská poptávka. Podle čísel zveřejněných v minulém týdnu se situace zatím nijak nelepší a centrální bankéři tedy zatím nemají důvod ke změně úrokových sazeb. Očekáváme, že by sazby mohly vzrůst nejdříve ve druhé polovině letošního roku.

 

CZK/EUR - Výhled na další měsíce

 

Koruna se nyní obchoduje těsně pod hranicí 25,50 CZK/EUR. Výrazné oslabení koruny nad 26,00 CZK/EUR již nepředpokládáme, riziko ale vidíme v nízkém úročení české koruny. Oproti více úročeným okolním regionálním měnám by za nimi měla koruna ve výkonnosti zaostávat. Předpokládáme, že by se měla koruna v dalších týdnech držet v pásmu 25,10 - 25,60 korun za euro.

 

CZK/EUR - Výhled do konce roku

 

Očekávané oživení světové i české ekonomiky by mělo korunu a ostatní středoevropské měny vrátit na posilující trajektorii. I mírný růst české ekonomiky bude vyšší než růst eurozóny, současně dojde k dalšímu poklesu rizikové averze na trzích, která držela středoevropské měny na slabších úrovních. Nyní se již koruna dostala pod 25,50 CZK/EUR, výrazné posílení pod tuto hranici ale zatím nepředpokládáme. Kolem hodnoty 25,50 CZK/EUR by měla být koruna podle našeho názoru i půlce roku.

Rizikem tohoto scénáře ale budou volby do poslanecké sněmovny a s nimi spojený přístup vítězné strany k řešení nepříznivého vývoje veřejných financí. Dalším rizikem je nízké úročení české koruny, které by mohlo spustit využívání koruny při uzavírání carry trades. Ke konci roku jsme ale stále optimističtí a předpokládáme kurz koruny na úrovních kolem 24,50 CZK/EUR.

 

KURZ DOLARU v minulém týdnu

 

Koruna se po většinu týdne držela kolem 18,50 CZK/USD, v závěru týdne oslabila k 18,80 CZK/USD

Obchodování na eurodolarovém trhu bylo ovlivněno opět zprávami ohledně Řecka. Společné evropské měně pomohlo potvrzení ratingu řeckých závazků na stupni BBB+ a jednání amerického Fedu, který ponechal klíčovou úrokovou sazbu beze změny v pásmu 0 - 0,25 %. Koncem týdne ale euro ztratilo, když řecký premiér Papandreu uvedl, že jeho země je jen kousek od okamžiku, kdy si už nebude schopna půjčovat.

V úvodu týdne se tak dolar držel na slabších úrovních kolem 1,3750 USD/EUR. Na konci týdne ale euro výrazně ztratilo a dolar se tak obchodoval na silnějších hodnotách kolem 1,3500 USD/EUR.

 

CZK/USD - Výhled na nejbližší měsíce

 

Na měnovém páru USD/EUR v posledních týdnech zaznamenáváme zvýšenou volatilitu, která je způsobena problémy jednotlivých zemí eurozóny jako je Řecko, Španělsko, Itálie a další. Dolar se v minulém týdnu obchodoval v širokém pásmu 1,3450 - 1,3800 USD/EUR a nepředpokládáme, že by se měl z uvedeného pásma výrazně vychýlit. Koruna by měla setrvat v širším pásmu kolem 18,70 CZK/USD.

 

CZK/USD - Výhled do konce roku

 

Od začátku roku se dolar i nadále obchoduje s výraznými výkyvy. Z americké ekonomiky se pozornost přesunula do Evropy na problémy s veřejnými financemi jednotlivých zemí eurozóny (Řecko, Španělsko, Portugalsko, Itália a Irsko). Euro tak zaznamenalo výrazné ztráty. Pro budoucí vývoj bude důležité, jak se evropská měnová unie dokáže vypořádat s problémovými zeměmi. Důležité z pohledu finančních trhů bude také rychlost růstu úrokových sazeb. Souboj eura a dolaru se dá očekávat z tohoto pohledu až ve druhé polovině roku 2010. Další výrazné posílení dolaru k 1,3000 USD/EUR neočekáváme. Vzhledem k posilující koruně by ale v průběhu roku měla koruna i vůči dolaru spíše sílit a na konci roku ji vidíme v pásmu 17,50 - 18,50 CZK/USD.

(Citfin)

Kam dál?

- Kurzovní lístek

- Akcie: Jaký byl uplynulý týden na české burze

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články