Digitální antikoncepce v telefonu? Funguje, není ale stoprocentní

24. 10. 2018 – 9:17 | Věda a technika | red | Diskuze:

Digitální antikoncepce v telefonu? Funguje, není ale stoprocentní
Ilustarční foto | zdroj: freeimages.com

Švédská aplikace pro chytré telefony Natural Cycles nabízí ochranu před nechtěným těhotenstvím srovnatelnou s pilulkami. Slibuje hodně jen za pomoci teploměru a bez hormonů, ve skutečnosti však není vhodné se jí řídit na 100 %.

Zájem o nehormonální antikoncepční metody je značný. Například ve Francii některou z nich používají 4 % žen v produktivním věku. Mobilní aplikace je velmi lákavá i jednoduchá – seženete ji na Google Play i iTunes. Stáhlo si ji už přes 900 000 osob. „Výběr nehormonálních a neinvazivních metod zabránění početí není velký,“ vysvětluje výrobce. „Aplikace Natural Cycles nabízí další možné řešení, zejména pro ty, jejichž antikoncepce není účinná, nebo kteří ji vůbec nemají.“ V srpnu 2018 schválil prodej aplikace v USA úřad pro kontrolu léčiv FDA a jedná se o možnosti hrazení jejího užívání ze zdravotního pojištění. V Evropě je označena znakem CE.

Jak aplikace funguje?

Princip je jednoduchý. Uživatelka si každé ráno změří teplotu tzv bazálním teploměrem (buď vlastním, nebo dodaným od vývojářů Natural Cycles po zaplacení ročního předplatného) a zaznamená ji do aplikace. Zaznamenává také dobu menstruace. Aplikace pak s ohledem na zvyšování teploty v období ovulace, délku menstruačního cyklu a obvyklou životaschopnost spermií umí po jednom až třech cyklech určit zhruba týdenní až desetidenní dobu, kdy existuje největší nebezpečí otěhotnění. Dny jsou pak zabarveny zeleně nebo červeně podle toho, jakou fázi aplikace předpokládá. Poplatek za používání je přibližně 200 Kč měsíčně.

V čem je problém?

Pomineme-li nutnost znalosti angličtiny, protože ta je jazykem Natural Cycles, ani metoda samotná není příliš spolehlivá. Bazální teplotu může ovlivnit mnoho faktorů. Vliv má například změna zdravotního stavu, malá infekce nebo nachlazení, ale i konzumace alkoholu, intenzivní fyzická aktivita předešlý večer, pohlaví styk předchozí den, porucha spánku apod. Je také těžké používat stejný algoritmus pro dívky a ženy různého věku, jelikož plodnost se podle něj obecně dost liší.

Výrobce uvádí výsledky zpětného průzkumu mezi uživatelkami. Podle něj je procento těch, které při používání Natural Cycles otěhotněly, srovnatelné s těhotnými po hormonální antikoncepci a menší než při použití kondomu. Výzkum vznikl na základě údajů od téměř 23 000 respondentek, ale ve skutečnosti bylo dlouhodobě (více než 18 měsíců) sledováno jen necelých 3000, méně než 10 % aplikaci používalo systematicky a údaje o sexuální aktivitě byly známy jen u třetiny zaznamenaných cyklů. Jelikož byl průzkum proveden samotným vydavatelem aplikace, ztrácejí výsledky na důvěryhodnosti vzhledem k možnému střetu zájmů. I tak se ovšem ukázalo, že aplikaci přestala do roka používat každá druhá uživatelka.

Problémy s úřady

Po obvinění, že nespolehlivost aplikace vedla k 37 potratům při otěhotnění uživatelek ve Švédsku, se na Natural Cycles zaměřila pozornost tamějšího úřadu pro kontrolu léčiv. Šetření potvrdilo, že tento typ antikoncepce selhává jen v uznaných hranicích 6,6 až 6,9 %. Ve Velké Británii však nařídil úřad pro férovou reklamu stažení propagační kampaně ze sociálních sítí, jelikož slibovala „vysokou spolehlivost“ a účinnost „prokázanou vědeckými výzkumy“, což vzhledem k dostupným údajům o aplikaci lze považovat za klamání zákazníka.

Zdroje:
dTest

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články