Díry na silnicích likvidují naše auta. Kdy máte nárok na odškodnění a jak jej žádat?

26. 2. 2013 – 0:01 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Díry na silnicích likvidují naše auta. Kdy máte nárok na odškodnění a jak jej žádat?
Situaci na českých silnicích se snaží změnit internetový projekt vymoly.cz. Tam je k nalezení unikátní mapa nejhorších výmolů v Česku. Mapu tvoří sami řidiči tak, že díru vyfotí a umístí ji na stránku. Přidají popisek a přidají ji do mapy. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Po víkendovém hustém sněžení se opět odkryly české silnice a zima si na asfaltových komunikacích vybírá svojí daň. Jízda po vozovce občas připomíná obří slalom. Řidiči kličkují ze strany na stranu jen proto, aby se výmolům vyhnuli.

Stav českých silnic je tristní. Citelné je to zejména teď, kdy mrazy už několikrát udeřily. Na cestách řidiče otravují staré i nové výmoly.

Katastrofální výmol se v posledních dnech objevil například na Jižní spojce směrem do Prahy před lanovým mostem. Díra v pravém pruhu komunikace dosahovala na délku hrozivý metr a půl a hloubky 13 centimetrů.

Formulář pro náhradu škody si stáhněte zde: Hlášení o škodě na vozidle (PDF, 26.2 kb)

Jenom za dnešní dopoledne si na tom místě zničilo kolo u auta desítky řidičů. Jsou kvůli tomu neuvěřitelně naštvaní, protože na jedné z nejvytíženějších pražských komunikací je povolená rychlost 80 kilometrů v hodině a výmol není možné nijak předpovídat.

Výmol tedy řidiči nahlásili policii a Technické správě komunikací hlavního města Prahy. Policie se ale opět ukázala. "Hromadné defekty kvůli výmolům na silnici a policisté, které naštvaní řidiči zavolali kvůli zdokumentováni škody, mají největší a prvořadou starost, aby všem zúčastněným dali dýchnout," hlasí reportér TV Nova přímo z místa. Technická správa komunikací nicméně díru zalepila.

Co když do díry vjedete vy

Pokud najedete do díry, ve které prorazíte pneumatiku, začne dlouhý proces dokazování. Hlavní podmínkou, abyste mohli uplatnit nárok na náhradu škody, je "nepředvídatelnost" závady. Podle zákona se však majitel komunikace může zprostit odpovědnosti, když prokáže, že z objektivních důvodů (hlavně kvůli počasí) nemohl díru nebo výtluk odstranit.

Často se majitelé komunikací jistí značkou nerovnost na silnici. Nemůžete jet po rozbité cestě a pak žádat odškodnění. Platí totiž, že na silnici musíte přizpůsobit rychlost jízdy jejímu stavu. Takže celkově se dá říci, že abyste dostali náhradu škody, musí jít o díru nečekanou a osamělou.

Situaci na českých silnicích se snaží změnit internetový projekt vymoly.cz. Tam je k nalezení unikátní mapa nejhorších výmolů v Česku. Mapu tvoří sami řidiči tak, že díru vyfotí a umístí ji na stránku. Přidají popisek a přidají ji do mapy.

 

Jak postupovat při nehodě vzniklé vlivem zničených silnic

• Zajistěte místo nehody. Ideální je zajistit místo nehody výstražným trojúhelníkem a obléci si výstražnou vestu. Trojúhelník umístěte v dostatečné vzdálenosti od nehody, nejméně 50 metrů.

• Zjistěte, zda je na silnici značka; Nerovnost na silnici, Práce na silnici a další. V případě, že místo bude označeno dopravní značkou, pravděpodobně vám pojišťovna ani správce komunikace nic nevyplatí. Pokud však úsek označený značkou nebude, zavolejte ihned policii.

• Zdokumentujte místo nehody. Pokud policii nezavoláte, vyfoťte výmol a poškození na vozidle z co nejvíce stran. Pořízená dokumentace vám poslouží při prokazování škody.

• Vyplňte formulář o nehodě. Každý účastník nehody je povinný (u nehody, která není nahlášena policii) sepsat záznam o dopravní nehodě, který se následně předává pojistiteli. Záznam musí obsahovat identifikační údaje místa a času nehody, účastníky, příčinu a průběh.

• Zjistěte jména a kontakty na svědky.

• Při vyšetřování pomůže i to, když vaše auto odtáhne odtahová služba rovnou do servisu, kde poškozené části vozidla nafotí, spraví a vystaví fakturu.

• Zjistěte vlastníka komunikace. Dejte si pozor na to, že majitelem silnic není Ředitelství silnic a dálnic, ale stát. U menších silnic to není Správa a údržba silnic, ale přímo kraj. Místní komunikace patří městu nebo obci.

• Předložte správci komunikace své důkazy. Pro uplatnění škody zašlete vlastníkovi komunikace písemnou žádost. Žádost by měla obsahovat: údaje o místu nehody, způsobené škodě, technické údaje vozidla (VTP), vaše osobní údaje (ŘP), fotodokumentaci a doklad za opravu.

• Pošlete žádost o odškodnění majiteli komunikace, na které došlo k poškození vozidla. Když svou vinu uzná, předá případ pojišťovně, u níž má sjednáno pojištění odpovědnosti. Pojišťovna je jen takzvaný vedlejší účastník.

• Pojišťovna vám ve většině případů zaplatí poměrnou cenu zničeného kola. Důležité je stáří kola. A to bez ohledu na to, že pak musíte koupit pneumatiku novou.

• V případě, že vlastník komunikace chybu a vámi hlášenou škodu neuzná, vymáhejte náhradu soudní cestou. Počítejte však s finančními náklady na soudní výdaje, které v případě neúspěchu budete muset uhradit.

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články