Dluh USA je ve srovnání s ČR 2,5krát vyšší

1. 8. 2011 – 20:20 | Ekonomika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Dluh USA je ve srovnání s ČR 2,5krát vyšší
Nečasova vláda aspiruje na vyrovnaný rozpočet v roce 2016, což vůbec neznamená nulové zadlužení, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

V poměru k HDP je americký vládní dluh ve srovnání s ČR 2,5krát vyšší, pokud by nyní USA daly celé roční HDP na sanaci dluhu, měly by čistý stůl. Agentuře Mediafax to v pondělí sdělili oslovení analytici.

"Zadlužení USA může už brzy atakovat hranici 100 procent HDP. V tuto chvíli se pohybuje někde okolo úrovně Irska, samozřejmě jen v poměru k HDP. Ve srovnání s ČR je americký vládní dluh 2,5krát vyšší," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Podle něj na to, jak rychle rostou americké dluhy, není nový plán až tak dramaticky radikální. "Na druhé straně, dokud jsou věřitelé ochotni americké dluhy financovat, do té doby bude rozpočtová disciplína rozvolněná. A nakonec je tu ještě americký Fed, kterému nedělá problém vládní dluhy na trhu skupovat a nafukovat si jimi svoji bilanci," upozornil Dufek.

Ohledně USA, "veřejný dluh se nyní pohybuje kolem 100 procent HDP. Česká republika je na tom o poznání lépe, protože naše zadlužení je v blízkosti 40 procent. Pro ilustraci, jedno z pěti maastrichtských kritérií pro vstup do eurozóny je maximálně 60 procent HDP. Pokud by nyní USA daly celé roční HDP na sanaci dluhu, měly by, s nadsázkou řečeno, čistý stůl," sdělil analytik společnosti Citfin Tomáš Volf.

Podle něj ale důležitější než konečné číslo je tempo zadlužování. Jak Volf sdělil, touto optikou už na tom ČR není tak růžově, přesto však patří k nízko zadluženým státům.

"Nečasova vláda aspiruje na vyrovnaný rozpočet v roce 2016, což vůbec neznamená nulové zadlužení. Pouze se nebude dále zadlužovat," doplnil analytik.

"Pokud bychom srovnali pouze ukazatel dluhu k HDP USA a ČR, potom Česká republika je na tom mnohem lépe. Americký dluh na konci roku činil 93,2 procenta HDP. Na základě aktuálních dat by na konci roku 2011 měl tento ukazatel dosáhnout hranice 102,6 procenta HDP. Český veřejný dluh dosahuje aktuálně 41,4 procenta HDP," řekl analytik společnosti Next Finance Martin Prokop.

Jak uvedl, podle známých podmínek dohody by měl být dluhový strop navýšen do takové míry, aby USA mohly bez problému hospodařit po celý rok 2012, to znamená navýšení dluhového stropu o 2,4 bilionu dolarů na 16,7 bilionu dolarů.

"Dluh by tak podle projekce amerického ministerstva financí měl dosáhnout necelých 106 procent HDP. Situace USA se tak bude dále zhoršovat. Aby ČR dosáhla stejné výše dluhu ku HDP jako USA na konci roku 2011, tedy 102,6 procenta, muselo by české zadlužení vzrůst o 2,259 bilionu korun, což představuje nárůst zadlužení o 147 procenta," vypočítal analytik.

-Libor Popela | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články