Dlužníci se vymlouvají, nebo páchají sebevraždu. Stát se to může každému

27. 3. 2012 – 22:37 | Půjčky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Dlužníci se vymlouvají, nebo páchají sebevraždu. Stát se to může každému
Do dluhů může každý spadnout ani nebude vědět jak. Stačí se třeba splést ve variabilním symbolu a pohroma je na světě, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

České domácnosti dluží zhruba 1,117 889 bilionu korun. V průběhu posledního roku tato částka podle České národní banky vzrostla o 60,57 miliardy korun. Někteří dlužníci své pohledávky poctivě splácejí, jiní mají v zásobě plno výmluv a další řeší nedostatek financí i pokusem o sebevraždu.

Podle údajů inkasní agentury EOS KSI se 90 procent dlužníků při zaslání první upomínky vymlouvá. Nejčastěji tvrdí, že už pohledávku zaplatili nebo dokonce že žádnou takovou smlouvu neuzavřeli. Někdy ale nemusí jít o výmluvu, ale o snahu nějaké vymahačské agentury získat peníze.

„Po první upomínce spolupracuje pouze jeden dlužník z deseti. S opakujícími upomínkami však toto číslo roste. Dlužníci si totiž většinou uvědomí, že tudy cesta nevede,“ říká Vladimír Vachel, jednatel inkasní agentury EOS KSI.

Dluhy snadno a rychle

Do dluhů může každý spadnout ani nebude vědět jak. Stačí se třeba splést ve variabilním symbolu a pohroma je na světě. Zvlášť, když se o své chybě dozvíte například až za půl roku. Máte-li pochybnosti, zda náhodou nejste v registru dlužníků, zažádejte si o výpis. Získat ho můžete i formou sms.

„Pokud člověk tvrdí, že má pohledávku již dávno uhrazenou, bude to často skutečně jen výmluva. Je ale nutné s ním rozebrat, proč si toto myslí a v některých případech zjistíme, že pohledávka skutečně zaplacená byla. Dotyčný má například doklad o uhrazení, kterým může své tvrzení podložit. Následně zjistíme, že platba na účet věřitele skutečně dorazila, jen pod špatně uvedeným variabilním symbolem a nebylo možné ji k dané pohledávce přiřadit,“ uvádí Eliška Šímová, která na pozici inkasního specialisty pracuje již čtvrtým rokem, a doplňuje: „Výmluvy jsou pro většinu dlužníků obranným nástrojem v boji proti strachu z pohledávky, věřitele a následků nehrazení.“

Dluhy jsem zaplatil chlebem

Nad fantazií dlužníků někdy zůstává až rozum stát. Možná je to i tak, že oni sami svým slovům věří. „Jeden nejmenovaný pán například na výzvu o úhradě pohledávky tvrdil, že žádný závazek nemá, protože věřitelce nosil chleba pro králíky a ta mu za to prý odškrtávala splátky. Jiný zase tvrdil, že mu dvacetkrát schválně ukradli občanku a vzali si na něj půjčku," říká Vladimír Vachel. „Dlužníci se také mnohdy vymlouvají na zapomnětlivost svých manželů a manželek, nebo nechávají zvednout telefon své ratolesti a nechávají se zapírat,“ doplňuje Vladimír Vachel.

-Monika Hrušová | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,510 23,690
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články