Dlužníků v krizi přibylo, mnozí ale své závazky dál platí

10. 2. 2010 – 8:49 | Půjčky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Dlužníků v krizi přibylo, mnozí ale své závazky dál platí
Dluhy lidé splácejí, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Rok, který významně poznamenala finanční krize, se do databází registrů dluřníků nepodepsal tak černě, jak by se mohlo na první pohled zdát. Počet dlužníků sice nadále roste, ale přibývá i těch, kteří se rozhodli své starší závazky zaplatit.

Na konci loňského roku evidoval Registr FO (fyzických osob) více než 1,5 milionu záznamů o nesplácených závazcích, meziročně toto číslo stouplo o čtvrtinu. Záznamy se týkají bezmála 868 tisíc spotřebitelů, což je meziroční nárůst o 16 %. Dlužná částka se vyšplhala na 22 698 milionů Kč.

Ještě vyšší nárůst hlásí Registr IČ, který eviduje finanční prohřešky podnikatelských subjektů. Počet záznamů o nesplácených závazcích stoupl o 79 % na 58 tisíc záznamů, které se týkají více než 45 tisíc firem. Dlužná částka překračuje dvě miliardy.

„Čísla ze statistik ukazují, že v případě spotřebitelů už není nárůst dlužníků tak dramatický, jako v předchozích letech. Přikládám to faktu, že si společnosti mnohem více prověřují potenciální žadatele o službu a zpřísňují podmínky, za kterých jim tuto službu poskytnou, a také skutečnosti, že se Registr FO blíží své naplněnosti ohledně unikátních klientů,“ vysvětlil tajemník sdružení SOLUS Jan Stopka.

Z 9 milionů dospělých obyvatel České republiky (5,3 milionu ekonomicky aktivních, 3,7 ekonomicky neaktivních) má záznam v registru FO již 9,6 %, tedy téměř každý desátý člověk.

Potěšitelný je pokračující nárůst záznamů s tzv. příznakem Z, ten totiž udává počet závazků po splatnosti, které se podařilo uhradit. V loňském roce jich už bylo 314 tisíc, což představuje asi pětinu všech prohřešků vůči členským společnostem sdružení SOLUS. „V posledních letech významně roste počet spotřebitelů, kteří se rozhodli své závazky po splatnosti uhradit, což dokazuje pozitivní efekt registrů na finanční morálku spotřebitelů. Loni se počet zaplacených dluhů zvýšil o čtvrtinu,“ dokládá Jan Stopka.

Kam dál?
- Registr exekucí: Exekuci už neutajíte
- Úvěr ze stavebního spoření lidé splácí lépe než hypotéku
- Půjčky a úvěry: Neplatíte dluhy? Připravte se na popularitu!
- Registr dlužníků SOLUS: Informace o vlastních dluzích zjistíte esemeskou

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články