Do Česka jezdí méně turistů než v loňském roce

19. 5. 2009 – 1:02 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Do Česka jezdí méně turistů než v loňském roce
Foto: sxc | zdroj: NašePeníze.cz

V českých hotelech a penzionech se za první čtvrtletí roku 2009 ubytovalo 1,075 milionu zahraničních turistů. To je o 17,1 % méně než loni ve stejném období. Nejhorší čísla za několik let způsobilo především oslabení tradičních zdrojových zemí: Německa, Velké Británie, Itálie a Ruska.


Zatímco zastoupení v první pětce se příliš nezměnilo – Německo, Velká Británie, Itálie, Rusko, Polsko – počet turistů, která tato pětice vygenerovala, šel strmě dolů. Pozici jedničky si přes rekordní 16% pokles drží Německo (263 tisíc turistů). Němci jsou sice největšími evropskými cestovateli, ale v lednu a únoru nárůst hostů s německým pasem zaznamenali jen v Rakousku a na Kypru, ostatní země hlásily až dvouciferný propad.

- Dovolená v zahraničí se prodražuje, Česko je stále levné
- Tip na dovolenou: Agroturistika láká více lidí za přírodou
- Satelitní snímky pomáhají Čechům při výběru dovolené

Britů přijelo za první tři měsíce 2009 o třetinu méně než ve sledovaném období loni (81 tisíc). Zdá se, že příliš velké zlepšení do konce roku nenastane. Díky velkým marketingovým kampaním britské centrály cestovního ruchu a historicky nízkému kurzu libry se poddaní Jejího veličenstva znovu vracejí k domácí dovolené. Ta by letos měla suplovat cesty do zahraničí.

Ruští turisté loni vyrovnávali klesající zájem západoevropských zemí, letos se ale sami propadli do červených čísel (76 tisíc, to je -13 %). Ekonomická krize a oslabení rublu vůči euru, které výrazně podražilo zájezdy do Evropy, to jsou podle Heleny Svobodové z moskevské kanceláře CzechTourism hlavní důvody současného negativního trendu.

Počet polských turistů ve sledovaném období mírně vzrostl (72 tisíc), ale i tady se objevují první problémy, způsobené kurzem koruny ke zlotému. „V Polsku se rodí trh pro cestování singles, na něž by se české cestovní kanceláře mohly více zaměřovat,“ radí Ivana Bílková z polského zastoupení CzechTourism. Jak upozornil Český statistický úřad, obecně se na slabších výsledcích prvního čtvrtletí promítlo posunutí Velikonoc na duben. Např. španělských turistů, kteří o těchto svátcích pravidelně přijíždějí, přijelo o 47 % méně.

Nejnavštěvanějším krajem zůstává Praha s 58% podílem, následovaná Karlovarským a Královéhradeckým krajem. Zahraniční hosté se během tohoto období odklonili od luxusnějšího ubytování: pětihvězdičkové hotely hlásí 19% úbytek, čtyřhvězdičkové 12%.

Tuzemské firmy šetří na marketingu a často omezují svou účast na zahraničních akcích agentury CzechTourism. Ta se letos obdobně jako jiné tourist boardy intenzivně zaměřuje na podporu domácího cestovního ruchu. Už příští týden bude v Brně vyhlášen první nositel titulu EDEN, který nejlépe kombinuje ochranu přírody a rozvoj turismu, ke konci se blíží také první ročník Cen Kudy z nudy. Aktuální výsledky tuto strategii zatím potvrzují: počet českých turistů ubytovaných v hotelech a penzionech vzrostl o 1 %.

Častokrát zmiňované světlo na konci tunelu se podle prognóz Evropské komise pro cestovní ruch objeví až v roce 2011. Letošek by měl skončit pro Evropu propadem mezinárodních příjezdů okolo 4 %. Po mírném zlepšení v roce 2010 by o rok později mohlo dojít k vyrovnání výsledků za 2008.


Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články