Do důchodu můžete už v 57 letech díky souběhu dvou zákonů

23. 11. 2012 – 0:04 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Do důchodu můžete už v 57 letech díky souběhu dvou zákonů
V systému penzijního připojištění si již nyní spoří přibližně polovina obyvatel ČR. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Díky výhodnému souběhu dvou zákonů se občanům ČR otevřela možnost odejít do důchodu již v 57 letech. Zájemci o takto brzký odchod do penze ale mají jen několik málo dní na získání výhodných podmínek penzijního připojištění, které je podmínkou pro předčasnou penzi bez finančních sankcí.

Ačkoliv se věk pro odchod do důchodu bude v budoucnosti zvyšovat, v současné době se otevřela možnost, jak odejít do penze o pět let dříve, než bude zákonem stanoveno. Odborníci přitom upozorňují, že nejde o finančně nevýhodný předčasný odchod do důchodu, ale o plnohodnotnou penzi. „Pokud splní zákonem stanovené podmínky, budou lidé v tzv. předpenzi dostávat od státu důchod bez jakýchkoliv sankcí a navíc ještě penzi od fondu, kde mají uzavřeno penzijní připojištění,“ potvrzuje Michal Hardyn z portálu, který nabízí penzijní připojištění.

Podmínky pro předpenzi a vyplácení dvojího důchodu stanoví zákon jasně. „Především je nutné mít uzavřené penzijní připojištění v některém z penzijních fondů. Zároveň lze využít výhody spoření s garantovaným kladným nebo alespoň nezáporným výnosem,“ přibližuje Hardyn. To je podle současné legislativy možné pouze u smluv uzavřených do 30. listopadu 2012. (Psali jsme: Penzijní připojištění s výhodnými podmínkami končí)

 

Co všechno se po 1.1.2013 mění se dočtete zde:

Nevratná změna penzijního připojištění je zde!

 

 

 

Vaše otázky k penzijní reformě. Jak se orientovat?

 

 

 

Odborník komentuje:

"Nové podmínky vezmou klientům dle nové úpravy zákona několik výhod. Tou nejzásadnější je možnost část peněz bez sankcí a ztrát po 15 letech spoření vybrat, případně je přesunout na jinou formu spoření. Nová pravidla totiž umožňují peníze vybrat až v době, kdy plánuje klient jít do penze" Upřesňuje jednu ze změn specialista na finanční produkty ze švýcarské společnosti AWD a šéfredaktor finančního portálu Martin Slapnička.

"Uzavření penzijního připojištění do 30. 11. 2012 dává každému významnou možnost volby, jak se chovat po startu důchodové reformy od 1. 1. 2013. Současné penzijní připojištění je konzervativní garantovaný produkt. Od 1. 1. 2013 vznikne v rámci důchodové reformy celá řada tzv. účastnických fondů. Tyto fondy umožní svým klientům investovat mnohem dynamičtěji, a tedy i s vyšším rizikem. Potenciál vyššího zisku i za cenu vyššího rizika může některým klientům vyhovovat. Přechod od garantovaného penzijního připojištění do rizikovějších účastnických fondů bude kdykoli možný. Ovšem přechod zpět, ten již možný nebude." Doplňuje Martin Slapnička

Druhou podmínkou je mít díky penzijnímu připojištění našetřenou dostatečnou částku. „Ze zákona si musíte připojištění platit po dobu aspoň pět let a mít díky němu naspořeno přibližně 8000 korun na každý měsíc předčasného důchodu. Pokud tyto podmínky splňujete, můžete odejít do penze o pět let dřív a neobávat se finančního postihu,“ vysvětluje Hardyn. Krajním věkem, při němž bude možné do předpenze odejít, je podle současné hranice odchodu do důchodu 57 let. „Pro ženy, které mají jedno dítě, je to dokonce 56 let - a pokud mají více dětí, tak se hranice pro jejich odchod do důchodu dále snižuje,“ upřesňuje Michal Hardyn.

V systému penzijního připojištění si již nyní spoří přibližně polovina obyvatel ČR. Ti zájemci o dřívější odchod do důchodu, kteří dosud penzijní připojištění nemají, musejí podle Hardyna jednat rychle. „Výhodné podmínky platí jen do konce letošního listopadu a očekáváme, že v posledních listopadových dnech zájem o uzavření penzijního připojištění prudce vzroste. Rozhodně všem, kdo chtějí do penze odejít dříve, doporučuji, aby si penzijní připojištění sjednali“ uvádí Hardyn.

Možnost předčasného a přitom finančně výhodného odchodu do penze je podle Hardyna atraktivní pro lidi všech profesí. „Stát zrušil garantované předčasné odchody do důchodu pro příslušníky náročných povolání, jako jsou například horníci, záchranáři či hasiči. Určitě si nedovedu představit, jak se tito lidé své vyčerpávající práci věnují do 62 let věku; možnost opustit práci o pět let dříve jistě většina z nich přivítá. Jsem ale přesvědčen, že si výhody předpenze dokážou užít všichni bez rozdílu profese – i proto, že se věk odchodu do důchodu bude v budoucnu stále zvyšovat,“ tvrdí Hardyn.

Pro účastníky penzijního připojištění je klíčový i fakt, že od 1. ledna 2013 se mění podmínky pro vyplácení státního příspěvku. „Řada lidí pracuje ve společensky zodpovědných firmách, které v rámci benefitů přispívají svým zaměstnancům ročně až 30 tisíc Kč do penzijních fondů. Tito zaměstnanci si spoření zřídili kvůli těmto benefitům, nejčastěji s vlastním minimálním příspěvkem 100 či 200 Kč. Mnozí z nich si ale neuvědomují, že pokud svou měsíční úložku nenavýší alespoň na 300 korun, tak od začátku roku 2013 státní podporu dostávat nebudou,“ popisuje Josef Buryan z jiného portálu, který zprostředkovává připojištění.. Přitom je podle něj možné i nadále dostávat od státu podporu v řádu několika tisíc korun ročně. „Pokud si budou účastníci penzijního připojištění měsíčně ukládat 2000 korun, obdrží od státu za rok 4650 Kč ve formě podpory a daňového odpočtu,“ uzavírá Buryan.

TIP: Na důchod si máme spořit deset procent mzdy, radí odborníci

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,120 25,240
USD 23,420 23,600
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články