Do konce léta zmízí 15.000 výherních automatů

16. 7. 2014 – 17:23 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Do konce léta zmízí 15.000 výherních automatů
Ministerstvu financí se konečně daří plnit slib, který dalo na dubnové tiskové konferenci a odebírá tisíce povolení provozovatelům sázkových her, jejichž adresy byly zakázané místními vyhláškami a pouze čekaly právě na odebrání povolení Ministerstvem fina | zdroj: NašePeníze.cz

Ministerstvo financí dokončuje správní řízení vedoucí k tomu, aby byla odebrána povolení na automaty, které jsou provozovány v rozporu s místními vyhláškami. Celkem se jedná o cca 15.000 automatů po celé ČR. Ministerstvo rozhoduje v pořadí, ve kterém byla příslušná správní řízení otevřena, a postupně přicházejí rozhodnutí provozovatelům v řadě měst a obcí ČR. Až nyní bude skutečně vidět, jak místní vyhlášková regulace funguje. 

Ministerstvu financí se konečně daří plnit slib, který dalo na dubnové tiskové konferenci a odebírá tisíce povolení provozovatelům sázkových her, jejichž adresy byly zakázané místními vyhláškami a pouze čekaly právě na odebrání povolení Ministerstvem financí. Přestože původně měla povolení platit po přechodné období tři roky (tedy do konce roku 2014), Unie herního průmyslu tento krok i přes ekonomické dopady na provozovatele vítá, protože se konečně budou moci reálně projevit výsledky místní vyhláškové regulace a aktuální stav tohoto odvětví v ČR.

„Jsme rádi, že Ministerstvo financí přistoupilo k dokončování rozkladových řízení. Zároveň doufáme, že se odebráním těchto povolení naplno ukáže funkčnost místní vyhláškové regulace,“ říká tiskový mluvčí Unie herního průmyslu ČR Andrej Čírtek a dodává: „Spousta populistů a aktivistů prosazuje prohibici heren s argumentem, že je jich plno. To je ale důsledek pomalého odebírání povolení ministerstvem. Kdyby panoval stav podle místních vyhlášek, problém je už dávno vyřešen.“

Vyjádření Unie herního průmyslu ČR:

Snahy politiků a aktivistů o další regulaci před úplným dokončením rozkladů jsou sice z hlediska získání politické popularity pochopitelné, ale naprosto nesmyslné. Je logické nejdříve zcela dokončit odebírání povolení na základě místních vyhlášek a vyhodnotit situaci s ohledem na výsledky této regulace. Snahy o vyvolání místních referend či prohibice automatových sázkových her jsou proto jen účelové kroky, které mají vést k získání popularity politiků či aktivistů.

Narychlo přijímaná rozhodnutí o plošných zákazech heren před komunálními volbami jdou proti duchu rozhodnutí Ústavního soudu, protože jim naprosto chybí jakýkoliv faktický podklad a analýza skutečné místní situace na trhu sázkových her. Ústavní soud judikoval, že rozhodnutí o regulaci heren se nemá opírat o obecnou floskuli o škodlivosti hazardu, ale o reálný a prokázaný vliv nabídky sázkových her na veřejný pořádek. Hazardem není automat v herně, ale jakákoliv sázková hra, pokud se hraje nezdravým a nezodpovědným způsobem (např. poker, sportovní sázka či internetové sázkové hry). Přitom jiné druhy sázkových her než ty v hernách radnice regulovat nemůžou a jejich nabídka zůstává i v případě prohibice neomezená.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články