Do registru dlužníků se dostanete snadno. Nemusíte o tom ani vědět

26. 4. 2013 – 9:21 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Do registru dlužníků se dostanete snadno. Nemusíte o tom ani vědět
Nemusíte dlužit sta tisíce ani dluh nesplácet dlouhá léta. Stačí, když máte nějaký nedoplatek vyšší než sto korun. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Když si berete například spotřebitelský nebo hypoteční úvěr, ocitne se rázem v pozitivním registru dlužníků. Do něj se dostanete, i když o jakoukoli půjčku požádáte a nebude vám vyhověno. Může se ale stát, že se do registru dlužníků dostanete, aniž byste o tom věděli. V registru dlužníků sdružení SOLUS je momentálně 880 tisíc fyzických osob, které dohromady dluží přes 46 miliard korun.

Do negativního registru se vaše jméno dostane celkem jednoduše. Zápis do registru provede členská společnost sdružení SOLUS v případě, že neuhradíte tři po sobě jdoucí splátky. U mobilních operátorů jsou to pak tři měsíce od data splatnosti faktury.

„Výjimky tvoří začátek smluvního vztahu, kde lze dlužníka zařadit do registrů SOLUS již po dvou neuhrazených splátkách, a na konci smluvního vztahu, kdy je dlouhodobě neuhrazena jedna poslední splátka. Rovněž je dlužník zařazen vždy, když dojde k zesplatnění pohledávky či odstoupení od smlouvy o úvěru či jiné službě z důvodu neplacení,“ doplňuje Jan Stopka, tajemník sdružení SOLUS.

Dlužíte víc jak stovku? Šup do registru dlužníků

Nemusíte dlužit sta tisíce ani dluh nesplácet dlouhá léta. Stačí, když máte nějaký nedoplatek vyšší než sto korun. Podle Jana Stopky však záleží na interních postupech daného člena sdružení, od jaké výše je pak dluh vymáhán. Problém je, že právě o nižším dluhu nemusíte vůbec vědět. Zjistíte to ve chvíli, kdy si třeba chcete vzít hypotéku nebo jiný úvěr.

„Rozhodla jsem se přejít k jinému mobilnímu operátorovi. U nového mi však sdělili, že musím zaplatit zálohu tři tisíce korun, jelikož jsem uvedena v registru dlužníků. Nic jsem o tom do této chvíle nevěděla. Ihned jsem sdružení SOLUS kontaktovala a bylo mi řečeno, že si mám zažádat o výpis z registru například formou sms,“ říká třicetiletá Iva z Prahy.

Jan Stopka však říká, že do registru dlužníků se člověk může dostat je v případě, pokud nekomunikuje se svými věřiteli. „V opačném případě již většina občanů České republiky zná důsledky svého jednání a očekává, že se informace o jejich dluhu po splatnosti v registrech objeví,“ dodává.

-Monika Hrušová | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,270 25,390
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články