Do základních škol bude chodit méně dětí než loni, bude však více cizích jazyků

30. 8. 2009 – 18:44 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Do základních škol bude chodit méně dětí než loni, bude však více cizích jazyků
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ve školním roce 2009/2010 bude do základních škol chodit ještě méně dětí než loni. Tento trend trvá již několik let a je způsoben především poklesem počtu žáků na 2. stupni (populačně slabší ročníky). Ve srovnání se školním rokem 2008/2009 nastoupí letos do základních škol o 19,4 tis. žáků méně.


Ministryně školstvá Kopicová však upozornila i na některá pozitivní zjištění: \"Sice jen mírně, ale přece jen roste počet prvňáčků - od školního roku 2004/2005 máme nárůst 4%. Následkem toho se již zastavil pokles počtu žáků na 1. stupni.\"

- Revoluce ve školství: Notebook pro každého studenta
- V Česku chybí mateřské školky, stát neplní kvóty. Nahradí je firemní školky?

Dlouhodobý demografický vývoj však pokládá Miroslava Kopicová i nadále za znepokojivý. \"Jsem ráda, že do prvních tříd nastupuje v posledních letech čím dál víc dětí, ale je třeba si uvědomit, že je jich pořád o téměř 30 tisíc méně než před deseti lety.\"

Tři přihlášky: střední školy nesouhlasí

Ředitelé hodnotí nový systém převážně negativně. Z pohledu škol znamenají tři přihlášky především výrazné zvýšení administrativní i finanční zátěže (zasílání písemných informací o přijímacím řízení, vedení spisu o uchazeči, organizační problémy) a nejistotu.

Přitom na polovině středních škol se přijímací zkoušky nekonají vůbec. Důvodem je zejména demografický vývoj ve spojení s dlouhodobým poklesem zájmu o učňovské obory.

Systém tří přihlášek však bude podle Kopicové platit určitě ještě ve školním roce 2009/2010.

Více jazyků na základní škole

Podle nově zaváděných školních vzdělávacích programů (ŠVP) musí nejpozději ve 3. ročníku začít výuka cizího jazyka, nejpozději v 8. ročníku pak druhého cizího jazyka.

Kurzy

Kurzovní lístek: 11.5.2024 Exchange s.r.o.

EUR 24,890 24,970
USD 23,110 23,210
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články