Dodavatelé interiérů bojují o přežití, přišli o zakázky od developerů

22. 9. 2009 – 19:53 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Dodavatelé interiérů bojují o přežití, přišli o zakázky od developerů
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Dodavatelé interiérového vybavení se potýkají s existenčními problémy v důsledku výrazného poklesu výstavby bytů. Vymizení developerských projektů jim způsobilo pokles zakázek o desítky procent. Tuzemské firmy dodávající dveřní zárubně, plastová okna či koupelnové výrobky jsou proto nuceny hledat odbyt jinde.


Útlum ve stavebnictví přinesl dodavatelům stavebních firem nebývalé existenční problémy. Společnosti se až dosud spoléhaly na zakázky od developerských projektů, které byly v mnoha případech pozastaveny. Firmy hlásí výrazný pokles zakázek oproti minulému roku a s obavami vyhlíží rok příští. V současné době jsou totiž ještě dokončovány velké investice, na konci letošního roku lze však očekávat další výrazné snížení zakázek.

- V Česku se méně staví byty i domy
- Čtvrtina firem uvažuje kvůli krizi o ukončení výroby
- Česká ekonomika zastavila svůj propad

„V současné době spatřuji největší problémy v omezení výstavby větších bytových a kancelářských celků. Naše firma dodává developerům dveře a dveřní zárubně, které jsou v interiérech instalovány jako poslední. Již nyní nám zakázky poklesly na úroveň roku 2007, ale ještě výraznější pokles poptávky přijde až v příštím roce,“ uvedl Radim Grygárek, manažer společnosti Porta Doors, která vyrábí interiérové dveře a zárubně.

Problémy firem jsou způsobeny rapidním poklesem výstavby. Podle údajů Českého statistického úřadu byla ve druhém čtvrtletí 2009 zahájena výstavba 9 736 bytů, což ve srovnání se stejným obdobím roku 2008 znamená pokles o 21,2 %. Počet nově budovaných bytů v bytových domech se snížil o 27,1 %. Dodavatelské firmy jsou nuceny nahradit odliv zakázek od developerů a najít nové zákazníky.

„Jako všichni výrobci otvorových výplní jsme od začátku roku zaznamenali výrazný pokles zájmu zákazníků, přičemž celkový pokles realizovaných zakázek se pohybuje okolo 40 %,“ uvedl Radim Prudil, jednatel firmy Dec-plast, která vyrábí platová okna. „Změnu jsme očekávali například od programu Zelená úsporám, žádná se však dosud neudála. Je paradoxní, že nejasnosti ve vyplácení dotací na jaře letošního roku dokonce výrazně oslabily realizace zakázek. Stejně jako ostatní výrobci nyní čekáme, co přinese změna podmínek a doufáme v oživění trhu,“ doplnil Prudil, podle kterého zájemce o státní dotace odrazovaly příliš přísné podmínky pro splnění norem.

Se snižováním poptávky na tuzemském trhu aktuálně bojují také společnosti, které dodávají developerům své výrobky prostřednictvím obchodních partnerů z řad velkoobchodů. Tyto firmy však nebývají na velkých stavebních projektech životně závislé. V době úbytku developerských projektů pozměnily obchodní plány a začaly se více než dříve soustředit na sítě odborných maloobchodů a řetězců hobby marketů.

„V koupelnovém zboží letos došlo k výraznému zpomalení poptávky. Její pokles se oproti loňskému roku pohybuje okolo 15%. Výraznější pokles jsme zaznamenali u odborných velkoobchodů,“ vysvětlil Jiří Šejnoha, předseda představenstva společnosti Roltechnik vyrábějící sprchové kouty a sanitární zařízení. „V segmentu hobby marketů, kde je odhadován celorepublikový pokles poptávky na úrovni deseti procent, se nám naopak podařilo meziročně navýšit prodeje o 5 %, což považujeme za nebývalý úspěch,“ doplnil Šejnoha.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články