Dohoda s Nomurou - největší hrozba plynoucí z arbitráží a soudních sporů pro ČR zažehnána

7. 5. 2009 – 1:01 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Dohoda s Nomurou - největší hrozba plynoucí z arbitráží a soudních sporů pro ČR zažehnána
Foto:sxc | zdroj: NašePeníze.cz

Od roku 2000 hrozilo státnímu rozpočtu mimořádné riziko plynoucí z žalob na postup státních orgánů v případě převzetí IPB, a to žaloba proti nucenému správci IP banky a.s. o náhradu škody ve výši 40 mld. Kč a žaloba proti ÚOHS o náhradu škody ve výši 80 mld. Kč.


Vláda ČSSD se tuto hrozbu několikrát snažila neúspěšně odvrátit, naposledy vládním usnesením z listopadu roku 2005  ve kterém se ukládá ministru financí Bohuslavu Sobotkovi odkoupit příslušné pohledávky, vzhledem k potenciálnímu riziku prohry v obou sporech. Snaha ministra financí Sobotky se podle současného vedení minula účinkem.

- Privatizace: I po mnoha letech firmy dluží za privatizovaný majetek

Ministr financí Miroslav Kalousek dnes podepsal dohody se správci pohledávek, na jejichž základě budou obě žaloby v nejbližších dnech staženy s garancí, že příslušné pohledávky nebudou nikdy v budoucnu vůči ČR uplatněny. Dohoda podle mnisterstva financí nepředstavuje žádné náklady pro státní rozpočet.

Dnes podepsaná dohoda je také posledním krokem k naplnění dohody s Nomurou, která minimalizovala dopady operace z roku 2000 na státní rozpočet. Vzhledem k tomu, že tímto aktem byla dstraněna většina rizik způsobených dřívějšími rozhodnutími ministrů Mertlíka a Sobotky, nařídil dnes Kalousek zahájit proces odtajnění dohody mezi ČR a Nomurou v plném znění.


Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,560 23,740
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články