Domácnosti více plánují své výdaje, ubylo rodin kde před výplatou není na jídlo

22. 3. 2013 – 9:03 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Domácnosti více plánují své výdaje, ubylo rodin kde před výplatou není na jídlo
Největší nápor na ekonomiku domácností přišel hned po deregulaci cen, tedy na počátku 90. let minulého století. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Drtivá většina domácností (90 procent) v České republice všechna svá vydání zvažuje a plánuje. Čtyři pětiny šetří a odepírají si zbytečnosti a jen necelá pětina rodin žije podle zásady "Když máme peníze, utrácíme, když dojdou, tak se uskromníme," vyplývá z průzkumu společnosti STEM.

Pouze zhruba třetina respondentů uvedla, že si bez velkých problémů mohou dopřát věci, které jim zpříjemňují život.

Za čtyři roky k velkým změnám nedošlo

Nejvýraznější změnou je to, že mezi roky 2009 a 2011 přibylo lidí, kteří se hlásí k naprosté hospodárnosti a spořivosti. Stabilní je podíl domácností, které sice také řádně hospodaří, šetří a plánují výdaje, ale přece jen si mohou dopřát to, co jim zpříjemní život.

Stálá je i poněkud "podivná" skupina zhruba sedmi procent domácností, které říkají, že plánují a šetří, jak se dá, ale naproti tomu přiznávají, že utrácejí prostě do té doby, než jim peníze dojdou. V aktuálním průzkumu se nezměnil ani podíl domácností, které se musí výrazněji omezovat ve svých výdajích. Domácností, kde před další výplatou není někdy ani na jídlo, dokonce mírně ubylo.

Za dvacet tři let si domácnosti sáhly na dno dvakrát

Největší nápor na ekonomiku domácností přišel hned po deregulaci cen, tedy na počátku 90. let minulého století. Druhý nápor se datuje v letech 1997 až 1998 po prvních vážnějších ekonomických problémech v historii samostatného státu, provázených navíc krizí politickou. Relativně nejsnáze vycházely domácnosti s příjmy v letech 2005 až 2007, nikdy však podíl domácností, které vycházejí s příjmy "snadno", nepřekročil desetinu. Současnou situaci lze z pohledu této časové řady označit za průměrnou, rozhodně nikoli za kritickou.

František Bužek| MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články