Dopravci budou protestovat kvůli mýtu, nedostali slevu

29. 4. 2009 – 1:24 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Dopravci budou protestovat kvůli mýtu, nedostali slevu
Foto: sxc | zdroj: NašePeníze.cz

Na konci dubna čeká Česko další protestní akce autodopravců. Odstupující vláda totiž nezavedla slibované slevy na elektronické mýto. Loni v září premiér Mirek Topolánek a bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček autodopravcům slíbili množstevní slevy na mýto. Od té doby se změnilo složení vlády a nový ministr dopravy Petr Bendl v tomto směru neudělal vůbec nic.



- Kamiony se stěhují na železnici
- Nová vyhláška: Řidiči budou potkávat nové značky i cizojazyčné označení obcí
- Bendl na přání starostů zmenší značky „Meření rychlosti“ a „Konec měření rychlosti\"
- Nákladní dopravu čekají velké změny

„V září jsme se s premiérem dohodli na zavedení slev a na základě této domluvy jsme zpracovali kompletní materiál včetně návrhů nařízení vlády. Vše jsme předali na ministerstvo dopravy, aby s tím příslušní úředníci neměli příliš mnoho práce. Tím to ale skončilo,“ říká generální tajemník sdružení Česmad Bohemia Martin Špryňar.

Vláda si to rozmyslela

Na konci března Topolánek přiznal, že slevy na mýtné vláda zavádět nehodlá. Zejména kvůli snížení příjmů státní pokladny a možným problémům s Evropskou komisí. „Nezbývá, než aby dopravci vystoupili veřejně po vzoru svých kolegů zemědělců, kterým tato taktika léta funguje,“ prohlásil Martin Špryňar.
VÝBĚR MÝTA VÁZNE
Kamionoví dopravci zaplatili za první tři měsíce letošního roku na mýtném 1,28 miliardy korun, což je zhruba o 16 procent meziročně méně. Po téměř dvacetiprocentních propadech v lednu a únoru se v březnu pokles zmírnil na necelých deset procent.

Krizový štáb sdružení Česmad si pro své protesty vybral den, kdy se v Litoměřicích uskuteční neformální jednání evropských ministrů dopravy. Konkrétně tedy 29. duben. „To, že se doprava, která patří v současné krizi k nejpostiženějším oborům, nedočká na rozdíl od ostatních žádné státní pomoci, jsme již téměř očekávali, že ale premiér po půlroce odmítne dodržet veřejně učiněný slib, je opravdu příliš,“ říká prezident sdružení Vladimír Starosta.

Mezinárodní ostuda prý nepomůže

Odstupující ministr dopravy Petr Bendl označil protesty dopravců za naprosto nepřiměřené gesto. Může podle něj dokonce vyvolat mezinárodní ostudu a posměch. „Nejen česká, ale právě evropská legislativa brání požadované slevě na mýtné. Není totiž možné, aby členská země zvýhodňovala jen své dopravce,“ míní Bendl.



Více na Profit.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články