Dopravní nehoda v zahraničí? Na co si dát pozor!

25. 2. 2009 – 1:11 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Dopravní nehoda v zahraničí? Na co si dát pozor!
Foto: sxc.hu | zdroj: NašePeníze.cz

Na lyžařskou dovolenou do zahraničí vyráží každým rokem stále více Čechů. Například loňskou zimu vyjelo na lyže 600 000 Čechů. Během ledna a února minulého roku evidovala jen Česká pojišťovna 1212 nehod českých řidičů v zahraničí, letos to bylo zatím 1742 nehod. Nejvíce asistenční služby zasahují u nehod v sousedním Německu a Rakousku.


„V zimních měsících zaznamenáváme především nehody spojené s nezvládnutím řízení na kluzké a zasněžené vozovce. Naštěstí jde spíše o nehody související se škodami na autech, nikoliv na životech,“ uvedl Marek Jaroš z asistenční služby SOS Assist s.r.o. Nehoda v zahraničí, zvláště při dovolené, není ničím příjemným. Každý řidič by proto měl vědět, jak při ní postupovat a kam se obrátit.

-
Bourali jste? Nezapomeňte s sebou vozit formulář záznamu o nehodě
-
Vloni se na motocyklu zabilo 75 osob, dalších 40 lidí motorkáři zabili
-
Zloději a viníci dopravních nehod si budou moci navrhnout svůj vlastní trest
 
Co dělat při nehodě v zahraničí

Ať jste viníkem nebo poškozeným, vždy k dopravní nehodě zavolejte policii a napište si jména a adresy řidičů ostatních havarovaných vozidel a svědků dopravní nehody. Policejní protokol podepište pouze tehdy, jestliže mu rozumíte a souhlasíte-li s jeho zněním, jinak do něho uveďte v češtině své vlastní vyjádření o nehodě. Pokud policii nerozumíte, můžete zavolat asistenční službu vaší pojišťovny a požádat o tlumočení po telefonu.

Pokud jste v roli poškozeného a škoda bude hrazena z povinného ručení viníka, napište si jeho jméno, adresu a registrační značku (SPZ) a zjistěte si, u které pojišťovny je pojištěn. Společně pak vyplňte Evropský záznam o dopravní nehodě.

Pokud jste nehodu zavinil vy, bezprostředně po nehodě (nejlépe ještě v době pobytu v zahraničí) je vhodné kontaktovat příslušnou národní pojišťovací kancelář (adresy jsou uvedeny na zadní straně zelené karty) a dohodnout se s ní na dalším postupu, zpravidla minimálně na provedení prohlídky poškozeného vozidla.

Pokud potřebujete poradit nebo pomoc, volejte asistenční službu vaší pojišťovny, jejíž číslo máte na zelené kartě. Po návratu z ciziny neprodleně telefonicky informujte o nehodě pojišťovnu, která se postará jednak o proplacení škody poškozenému z vašeho povinného ručení, jednak o náhradu škody na vašem vozidle, máte-li uzavřené havarijní pojištění.
Motoristé, kteří mají havarijní pojištění, by si před zahraniční cestou vždy měli vyžádat na přepážkách své pojišťovny aktuální Seznam zahraničních partnerů pojišťovny.

V některých zemích platí určitá specifika, o kterých je dobré vědět. Tak například v Německu volejte policii v každém případě, i když jde třeba jenom o škrábnutí.

Oprava v zahraničí se prodraží

I v zahraničí samozřejmě řidičům platí povinné ručení nebo havarijní pojištění, pokud ho mají u pojišťovny sjednané. „Pokud nemá řidič sjednané celoroční havarijní pojištění, může pro něho být řešením krátkodobé havarijní pojištění. Česká pojišťovna toto pojištění nabízí na minimální dobu jednoho měsíce,“ uvádí Václav Bálek z České pojišťovny.

Pomocníkem na silnici jsou pro řidiče v nepříjemných situacích asistenční služby. Číslo na ně najdete na zelené kartě vaší pojišťovny. Dejte ale pozor na to, že každý řidič má v rámci svého povinného ručení nebo havarijního pojištění zdarma jen určitý rozsah asistenčních služeb. Většina pojišťoven nabízí širší rozsah asistenčních služeb v případě sjednání povinného ručení a havarijního pojištění v jedné smlouvě.

Co pojišťovny nabízejí v základní variantě asistenčních služeb zdarma? Například Česká pojišťovna vám v základní variantě asistenčních služeb uhradí 2 hodiny práce mechanika na místě a odtah do 50 kilometrů, které například v Rakousku vyjdou v průměru na 300 až 500 euro. V Itálii nebo v Německu vás budou stát 200 až 400 euro. U některých pojišťoven se vám ale může stát, že vám práci mechanika na místě pojišťovna zaplatí pouze do určité výše nebo vůbec. Například v ČSOB je limit 80 euro, v Allianz je to 3 000 korun. „Pokud jde o opravu odtaženého vozu v opravně, záleží, zda ji máte dohodnutou v pojistné smlouvě k havarijnímu pojištění. Pokud to tak je, stačí pojišťovně doložit doklady prokazující opravu pojištěného vozidla a pojišťovna vám zajistí jejich proplacení bez ohledu na rozdílné ceny u nás a v zahraničí. Pokud nemáte připojištěnu opravu v zahraničí, zaplatí vám pojišťovna tolik, kolik by stála oprava v autorizované opravně v ČR,“ uvádí Václav Bálek z České pojišťovny.

 

Asistenční služby při havárii v zahraničí (základní varianta zdarma)

Česká pojišťovna

ČSOB

Kooperativa

Allianz

Uniqa

ČPP

Triglav

Generali

AXA

Oprava vozidla na místě

až 2 hod práce mechanika

max. 80 euro

-

max. 3000 Kč

max. 75 euro

max. 5000 Kč

až 2 hodiny práce mechanika

až 45 minut /max.3000Kč

do 150 euro

Odtah vozidla

do 50 km

do 50 km

do 3500,- Kč

max.3000 Kč

Uskladnění vozidla

až do 10 dnů (do 20 euro za den)

až 3 dny

až do 7 dnů (do 13 euro za den)

NE

NE

NE

až 4 dny

až 3 dny

až 7 dní

Zajištění právní pomoci

ANO (až do 1 000 euro)

ANO

ANO (až 750 euro)

NE

NE

NE

NE

NE

ANO

Nocleh

ANO, až 2 x 70 euro

ANO, až 2 x 65 euro

ANO, 1 x pro posádku vozu (50 euro/osoba)

NE

1 x 75 euro

NE

3 x 1500 Kč pro posádku (osoba/noc)

NE

2 noci × 75 €/1 osoba

Tlumočení

ANO

ANO

ANO

NE

ANO

ANO

ANO

NE

ANO

Zdroj: www.srovnavac.cz

 

 

 

 

 

 

 

 

 


S prázdnou nádrží daleko nedojedete


Cestu do zahraničí může také značně zkomplikovat nedostatek paliva v nádrži automobilu. \"Této nepříjemné situaci v neznámém prostředí je možné se vyhnout stáhnutím GPS souřadnic čerpacích stanic do mapy navigace,\" radí Petr Šindler, manažer komunikace Shell Czech Republic. \"S těmito pomocníky je pak snadné si tankování naplánovat s dostatečným předstihem dopředu, aby motoristy delší nepřítomnost čerpací stanice nepřekvapila,\" dodává. Další alternativou, zejména pro cestování do méně známých oblastí, je rovněž \"rezervní\" kanystr, který lze pořídit na každé čerpací stanici.

Užitečné informace pro řidiče

Důležité je především nehodám předcházet. Proto dodržujte zásady bezpečné jízdy, a to i z hlediska rychlosti. V každém státě existují rychlostní omezení, které je třeba dodržovat.

 

 

v obci

mimo obec

na dálnici

Rakousko

50 km/h

100 km/h

130 km/h

Německo

50 km/h

100 km/h

bez omezení

Itálie

50 km/h

90 km/h(resp. 110 na hlavních tazích)

130 km/h (resp. 150 km/h na dálnici se 3 pruhy)

Francie

50 km/h

90 km/h

130 km/h

 

Kontakty na policii

§  Německo 110

§  Rakousko 133

§  Itálie 113

§  Francie 112

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články