Dostanou penzisté opět přidáno? A kolik mohou získat?

8. 6. 2015 – 14:38 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Dostanou penzisté opět přidáno? A kolik mohou získat?
Důchody se zvyšují každý rok od 1. ledna. I letos rostly o 1,8 procenta, tedy v průměru o 200 korun. Vláda tak přidala víc, než jí nařizoval zákon. Zdůvodnila to tím, že chce penzistům dorovnat nižší valorizaci z předchozích let. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Vláda Bohuslava Sobotky dnes na své schůzi měla projednávat pro hodně obyvatel zásadní bod - zvýšení důchodů. Jenže kvůli rozporům mezi ministrem financí Babišem a ministryní práce a sociálních věcí Marksovou se rozhodnutí odkládá.

Vláda měla v pondělí na svém zasedání na programu hned několik zajímavých bodů. Kromě debaty o možném zvyšování důchodů měli ministři jednat také o změnách seznamů návykových látek nebo o problematice uprchlíků.

Nejvíce pozornosti budí rozhodně téma důchodů, o kterém dnes měla začít vláda jednat. Mluví se o novele zákona o důchodovém pojištění a změna by měla přinést růst starobních důchodů v příštím roce o minimálně 1,8 procenta, což je průměru přibližně 200 korun.

Jenže vláda se nakonec k tomuto bodu nedostala a odsunula ho na příští týden. Navýšení o necelá dvě procenta se totiž vůbec nezamlouvá ministrovi financí Andreji Babišovi. Ten chce důchody navyšovat jinak než procentuálně.

Důchody se zvyšují každý rok od 1. ledna. I letos rostly o 1,8 procenta, tedy v průměru o 200 korun. Vláda tak přidala víc, než jí nařizoval zákon. Zdůvodnila to tím, že chce penzistům dorovnat nižší valorizaci z předchozích let. Stejně navrhuje ministerstvo práce postupovat i letos. Podle něj zákonná valorizace důchodcům nestačí zdražování dorovnat a reálná hodnota penze by se příští rok snížila.

Nezbývá než doufat, že tento bod přijde na program brzy a zvýšení důchodů bude pro české občany zase o něco reálnější. 

Novela z dílny ministerstva práce a sociálních věcí by totiž měla zasáhnout do rozpočtu na příští rok. Ministerstvo Michaely Marksové spočítalo ten dopad zhruba na sedm miliard korun a šéf státní kasy Andrej Babiš se už dříve velmi kriticky vyjadřoval k přemrštěným požadavkům ministerstev s tím, že každý ho žádá o další peníze navíc, ale už se nedívá na to, jak na tom státní rozpočet je.

Pokud by ta novela vládou na některém z příštích jednání přeci jen prošla, tak by měla znamenat úpravu pravidel pro valorizaci důchodů nejen pro příští rok. Zaručovat by měla zvýšení starobních důchodů nejméně o 1,8 procenta podobně, jako se zvyšovaly důchody už na začátku letošního roku.

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články