Dotace na kotel? Někde je ten pravý čas, jinde je už pozdě!

27. 5. 2014 – 0:06 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Dotace na kotel? Někde je ten pravý čas, jinde je už pozdě!
Dotace mají majitele rodinných domků motivovat k výměně starých a nekvalitních kotlů za modernější a nízkoemisní. Lidé tak mohou získat dotaci zhruba mezi polovinou až třemi čtvrtinami celkové ceny kotle. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Dotace na nové kotle jsou mezi lidmi velkým hitem a je o ně veliký zájem. Včera je poprvé uděloval Plzeňský kraj a zájemci v jednu chvíli zcela zahltili počítače. Kotlíkové dotace se ale rozdávají i jinde v zemi. Čtěte jejich přehled..

Smyslem celého systému dotací na kotle (netýká se však pouze kotlů), je zlepšit ovzduší v konkrétních krajích. Dotace mají majitele rodinných domků motivovat k výměně starých a nekvalitních kotlů za modernější a nízkoemisní. Lidé tak mohou získat dotaci zhruba mezi polovinou až třemi čtvrtinami celkové ceny kotle. Závisí to na tom, zda lidé současně zateplí dům a vymění okna (dotace 75 %) nebo pouze pořídí nový kotel (dotace 55 %).

Dotace se přidělují skrze krajské úřady a jejich rozdělování i výši částky, která se bude mezi zájemce rozdělovat, určuje kraj. Přispívá na ní nejen ze svých krajských peněz, ale čerpá na to i z programu Nová zelená úsporám.

V některých krajích tyto "kotlíkové dotace" neudělují, jinde je to vůbec poprvé (Plzeňsko) a někde už podobný program běží roky (Praha). Připravili jsme pro vás aktuální přehled krajů, kde se kotlíkové dotace už udělovaly, kde se udělují právě teď a kde se tento dotační program teprve rozběhne. Pokud svůj kraj ve výčtu těch šťastnějších nenajdete, doporučujeme vám obrátit se na svou radnici a svůj krajský úřad s dotazem, proč se tak neděje a kdy váš kraj hodlá podpořit výměnu kotlů.

PLZEŇSKÝ KRAJ (právě přijímají žádosti)

Na Plzeňsku spustili kotlíkové dotace vůbec poprvé. V jejich rámci se kraj rozhodl rozdat mezi zájemce celkem 20 milionů korun. Polovinu částky zaplatí vždy kraj, druhou dorovná ministerstvo životního prostředí. Příjem žádostí byl zahájen dnes 26. května a měl by trvat do vyčerpání stanovené částky, nejpozději ale do konce června.

Tak dlouho ale rozdělování dotací na kotle rozhodně nepotrvá. Už v prvních minutách a hodinách po spuštění se zahltil internetový systém pro přijímání žádostí. I zkušenosti z jiných krajů ukazují, že lidé zpravidla vyčerpají dotace během několika dnů.

ÚSTECKÝ KRAJ (příjem žádostí ukončen)

Na Ústecku dotace rozdělovali už loni. Tehdy to bylo 20 milionů, o které se podělilo skoro 500 zájemců o nový kotel. Letos se proto ústečtí radní rozhodli k dotacím ještě 10 milionů korun přihodit a budou tak rozdělovat celkem 30 milionů. Očekává se, že tuto sumu si rozdělí až 600 majitelů rodinných domů.

Příjem žádostí Ústecký kraj zahájil už v 12. května a měl být původně ukončen 31. července. Už 22. května ale zájemci vyčerpali limit 30 milionů korun, takže bylo přijímání žádostí ukončeno. Je tu ale poslední šance! Stále probíhá příjem žádostí náhradníků. Kraj nabízí příjem 30 náhradních žádostí, přičemž jich k dnešnímu dni přijal 19. Jedenáct zájemců tedy má ještě hypotetickou možnost na dotaci na nový kotel dosáhnout!

Kraj žádosti přijímá pouze osobně na podatelně a to v zalepené obálce. Podrobnosti, formulář žádosti a další podrobné pokyny naleznete na odkazu na webu Ústeckého kraje ZDE.

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ (nové dotace se teprve budou přidělovat)

V Moravskoslezském kraji, který se dlouhodobě potýká se špatným ovzduším, se začaly první dotace na výměnu kotlů rozdávat už v roce 2012. Celkem už proběhla čtyři kola udílení dotací. Naposledy v lednu letošního roku, kdy radní rozdělili celkem 60 milionů korun.

Další kolo kotlíkových dotací dosud nebylo vyhlášeno, ale patrně se uskuteční ještě letos. Předběžně kraj počítá s tím, že rozdá opět 60 milionů korun. Pokud máte o budoucí dotaci zájem, doporučujeme obrátit se s dotazy na krajský úřad.

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ (příjem žádostí skončil v květnu)

Královéhradečtí radní se v březnu rozhodli rozdělovat na výměnu kotlů celkem 20 milionů korun (polovinu dodá ministerstvo životního prostředí). Hejtmanství vyhlásilo příjem žádostí od 12. května a už 19. května ho muselo ukončit. O dotaci na nový kotel se přihlásilo 390 domácností.

STŘEDOČESKÝ KRAJ (příjem žádostí od září)

I letos se rozhodli středočeští krajští radní rozdělovat dotace na výměnu kotlů. Loni za čtyři dny vyčerpali částku 40 milionů korun. Letos bude celkem k rozdělení připraveno 80 milionů korun. Výzva k přijímání přihlášek bude vyhlášena letos v září a dotace tak lidé fakticky získají až v roce 2015, požádat si ale musí letos.Podrobnější informace o všech náležitostech a dokladech k žádosti najdete na stránkách webu Středočeského kraje.

PRAHA (žádosti lze už podávat; do konce září)

Praha rozděluje dotace na nové kotle v rámci akce Čistá energie. Na kotle na dřevo a pelety lze získat na kraji dotaci buď do poloviny výše nákladů nebo na částku maximálně 30 tisíc korun. Podmínkou ale je, aby byly kotle uvedeny do provozu v období od 1. 9. 2013 do 30. 9. 2014. V Praze je patrně program těchto dotací nejstarší - město takto rozděluje peníze od roku 1994.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články