Dovolená v Chorvatsku bude letos levnější, pomáhá levné Euro i Chorvatská Kuna

2. 6. 2010 – 0:04 | Kurzy měn | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Dovolená v Chorvatsku bude letos levnější, pomáhá levné Euro i Chorvatská Kuna
Náklady na dovolenou v Chorvatsku by měly být nižší, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Čeští turisté si letos pořídí levnější kapesné v oblíbeném Chorvatsku a zemích platících eurem, naopak v destinacích, kde se platí americkým dolarem, budou muset sáhnout hlouběji do kapsy.

Nejvíce si připlatí za thajský baht. V úterý to uvedl Tomáš Volf, analytik skupiny Citfin.

S blížící se letní sezonou dovolených je stále aktuálnější otázka nákupu cizích měn. Oproti loňsku měny v některých destinacích vůči koruně zlevnily, jinde je třeba sáhnout hluběji do kapsy. Přestože peníze, které turisté utratí během dovolené, netvoří většinu nákladů na pobyt v zahraničí, nejsou ani položkou zanedbatelnou.

"Pro české turisty je určitě dobrou zprávou, že se jim díky posílení české koruny vůči kuně zlevní náklady na dovolenou v oblíbeném Chorvatsku a to o 3,5 procenta. Podobně to bude vypadat, pokud si Češi vymění eura," uvedl Tomáš Volf.

O čtyři procenta meziročně zlevnil tuniský dinár. Naopak egyptská libra posílila o osm procent a výrazně se oproti loňsku prodraží všechny destinace, ve kterých se platí americkým dolarem. Ten je letos o 12 procent dražší než před rokem.

 

<%Anketa25%>



Bezkonkurenčně nejdražší letošní dovolená bude však letos podle Volfa v Thajsku. Thajský baht, je totiž k české koruně o více než 15 procent silnější. V závěsu se drží země jako Seychely nebo Srí Lanka. Seychelská rupie je dražší o 10,5 procenta, srílanská o 9,5 procenta. O 8,5 procenta posílil meziročně vůči koruně kubánský peso, o devět procent je dražší maledivská rupie.

Do popředí by se tak mohly podle Volfa dostávat tzv. retro země. Z těch bude letos co do výměny "kapesného" nejlevnější Bulharsko, kde místní měna zlevnila vůči koruně meziročně o pět procent. O 4,5 procenta je levnější i rumunský nový lei, o 2,5 procenta maďarský forint. Na opačném pólu je ruský rubl, který meziročně posílil o 9,5 procenta. Polský zlotý je dražší o čtyři procenta.

-Mediafax

Kam dál:

- Dovolená v Řecku zlevnila až o třetinu

- Co dělat když vám bankomat nevydá peníze, ale strhne je z účtu?

- Směnárna XCHANGE

- Aktuální Kurzy měn

 

Komerční sdělení: Nejvýhodnější směnárna pro čechy

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články