Drahé zabezpečení bytu nepotřebujete. Zloděje odradíte i jednoduše

22. 8. 2018 – 14:18 | Bydlení | red | Diskuze:

Drahé zabezpečení bytu nepotřebujete. Zloděje odradíte i jednoduše
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Prázdniny se pomalu blíží ke konci, ale sezóna vloupání z daleka nekončí. Lidé často opouštějí své domovy i v září, kdy se vydávají na dovolenou mimo hlavní prázdninové období. Abyste svou nemovitost zabezpečili proti vykradení, nemusíte investovat desítky tisíc do drahého vybavení.

Všichni si nemohou dovolit pořídit si drahý alarm, či super moderní bezpečnostní kamery. Dají se ale pořídit napodobeniny, které zloděje mohou odradit. Falešné bezpečnostní kamery se otáčejí, blikají jako opravdové a stojí pár korun. Dostupné jsou i různé imitace pohybových čidel a senzorů.

Zloděje může odradit i automatické rozsvěcení světel v bytě, či simulace zapnuté televize. V dnešní době není problém tyto věci ovládat mobilem i na dálku, takže zloděje může zmást jiný čas rozsvěcení světel v bytě.

Tipaři na vykradení bytu se tedy nemusí vůbec dozvědět, že jste na dovolené. „Závěsy a žaluzie by v takovém případě měly zůstat odhrnuté. Výborným pomocníkem jsou pak časové spínače, které v předem nastavený čas umějí rozsvítit světla v pokoji nebo třeba pustit televizi. Ideální je nespouštět spotřebiče a světla vždy ve stejný čas, ale dát prostor jisté nepravidelnosti. V době chytrých domácností lze vše řídit i třeba přímo z pláže prostřednictvím smartphonu,“ popisuje Zbyněk Kočiš, finanční specialista společnosti Poutko.

Dobré je, domluvit se také s příbuznými nebo přáteli, aby se vám do bytu, či domu občas zašli podívat. Ideální je, aby vám nemovitost přímo někdo hlídal a po dobu vaší dovolené tam bydlel.

Když jsou moji rodiče na dovolené, domluvím si buď práci z domova, nebo si také vezmu dovolenou. Bydlím u nich v domě a v podstatě hlídám. Já si užívám malého města, bazén, terasu a rodiče můžou být v klidu, že jim nikdo dům nevykrade,“ popisuje třicetiletá Hana z Prahy.

Sociálním sítím dejte také dovolenou

Už když sociální sítě nebyly tak rozšířené jako dnes, odborníci radili, nedávat fotky z dovolené na Facebook, Twitter, Instagram atd. Ošemetné jsou teď i hastagy typu #dovolená, #konečněvolno #14dníumoře atd. Chcete-li se pochlubit snovou dovolenou, sdílejte fotky raději až po svém návratu.

Podle policejních statistik se do bytů a rodinných domů nejčastěji zloději vloupávají hlavně v červnu a v červenci. Jaro nechává zloděje více méně chladnými. Říká se, že příležitost dělá zloděje, takže v létě nahrávají nejen dovolené, ale i krátké výlety, kdy obyvatelé nemovitosti ve spěchu zapomenout zamknout, či pořádně zavřít okna.

Krádeže vloupáním leden až červenec 2018

Krádeže vloupáním do: Bytů Rodinných domů Chat a chalup
Leden 218 226 123
Únor 405 382 245
Březen 595 622 386
Duben 766 839 510
Květen 963 1 039 613
Červen 1 160 1 260 715
Červenec 1 365 1 476 795
Celkem 5472 5844 3387

Zdroj: Statistiky Policie ČR

Od ledna do července bylo vykradeno celkem 11 316 bytů a rodinných domů. Zloděje pak zlákalo celkem 3 387 chat a chalup. Ty zůstávají také často opuštěny, ačkoli je chatařská sezóna.

- Monika Lukešová | Více na Hypoindex.cz
Zdroje:
Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články