Drahým telefonátům při žádosti o úvěr odzvonilo

29. 3. 2013 – 15:29 | Půjčky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Drahým telefonátům při žádosti o úvěr odzvonilo
zdroj: NašePeníze.cz

Lidé už se nemusí bát, že se jim prodraží hovor, kterým žádají o úvěr, protože je společnost přesměruje na linku s vysokým tarifem. Drahé telefonáty i další nezákonné praktiky končí, v opačném případě budou pokuty hodně bolestivé, varuje ředitel České obchodní inspekce (ČOI) Vladimír Velčovský.

Politikům se občas také něco podaří udělat správně. Novela zákona o spotřebitelském úvěru, která je namířená i proti praktikám zneužívajícím extrémně drahé telefonní linky, je účinná už měsíc a inspektoráty ČOI hlásí úspěch. Praxe přesměrovávání žadatelů o úvěr na linky s vysokým tarifem totiž podle inspektorů až na výjimky skončila, a pokud by se někdo pokusil opět tento způsob využívat, slibují mu bolestivé pokuty.

Nepřehlédněte: Která telefonní čísla vám vytáhnou peníze z kapsy? Nenechte se oškubat

Většina inspektorátů po 25. únoru, odkdy začala novela účinkovat, hlásí, že většina linek, které takové praktiky zneužívaly, ohluchla. Stále se ale najdou i výjimky. "Kontrolním telefonátem na jednu z uvedených linek inspektoři zjistili, že v závěru hovoru operátorka spotřebiteli sdělila číslo, kde bude s žadatelem o půjčku vyplněn formulář. Hovor na číslo 900… byl zpoplatněn 95 Kč za minutu," popisuje ČOI případ z Prahy.

Problémovými oblastmi v tomto ohledu zůstávají Plzeňský a Karlovarský kraj, kde ČOI odhalila několik případů takových linek, které jsou stále v provozu.

"Jedna spotřebitelka například uvedla, že na konkrétní lince o půjčce několikrát hovořila, nicméně půjčku nedostala. Prověřením dalšího telefonního čísla opakujícího se v nabídkách úvěru na internetových stránkách i v řadě různě modifikovaných inzerátů kontroloři zjistili, že kontakt na zpoplatněnou telefonní linku 900… dostane spotřebitel po zodpovězení několika dotazů (např. o výši půjčky, příjmu, bydlišti) s tím, že na této lince mu budou poskytnuté další informace a formou dotazníku bude ověřena bonita spotřebitele," uvádí konkrétní příklad ČOI.

Miroslav Kynčl, František Bužek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,110 23,290
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články