Drobným investorům se otevřela burza s elektřinou

27. 5. 2009 – 0:33 | Investice | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Drobným investorům se otevřela burza s elektřinou
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Obchodování s akciemi? Klasika. Sázení na propady kurzovního lístku? To už tu bylo také. A co burza s elektřinou? To je novinka, která se otevřela obyčejným lidem. Dosud patřila jen velkým hráčům. Vstupte, má to šťávu.


Pražská energetická burza (PXE) dostala od České národní banky licenci na provoz trhu s komoditními deriváty. Zní to složitě, ale v podstatě jde o otevření bran malým obchodníkům, co můžou spekulovat na vývoj cen elektřiny. „Licence od ČNB usnadní primárně energetické burze expanzi na další trhy v regionu. Další výhodou je možnost zavedení produktů s finančním vypořádáním,“ řekl časopisu Hospodáři mluvčí Burzy cenných papírů Praha Jiří Kovařík. Dosud podle něj obchodování fungovalo tak, že elektřinu, kterou účastníci přes burzu nakoupili, museli ve sjednaném čase od prodávající strany také odebrat. To umožňovalo obchodování pouze společnostem, které měly koncové zákazníky, kterým elektřinu takto získanou později dodaly.

-
Jak na investování a co je k tomu potřeba
- Firmy: ČEZ očekává pokles prodeje elektřiny
- Blíží se konec monopolu státních energetických podniků v EU?

Obchodníci, vsaďte na elektriku

Zcela nová pravidla tedy umožnila vypsat produkty s finančním zúčtováním. Hospodářům to potvrdil i Lukáš Buřík, specialista oddělení produktového managementu společnosti AWD. „Nově by na burzu mohly vstoupit i menší obchodníci či široká veřejnost, jelikož podmínka nutnosti odběru padá, nová pravidla umožní obchodovat s produkty s finančním zúčtováním bez faktické dodávky. Půjde tak o klasický komoditní derivát, a to i z pohledu obchodování,“ vysvětluje. Ovšem jaké parametry musí obchodník splňovat, aby mohl vstoupit na energetickou burzu? Musí mít také nějakou licenci? „Parametrů je několik. Předně musí být subjektem zúčtování v OTE (Operátor trhu s elektřinou, a.s. – pozn. autora), mít smlouvu s PXE a být držitelem licence od Energetického regulačního úřadu,“ vypočítává Kovařík.

Cena proudu neklesne

Napadá vás také otázka, zda může vstup dalších obchodníků na energetickou burzu nějak ovlivnit cenu elektřiny pro koncové zákazníky? „Vstup dalších obchodníků určitě neovlivní cenu. Pouze se rozšíří trh jako takový,“ vysvětluje mluvčí burzy Kovařík. Rošíření potřebovala ostatně burza energetiků už dlouho. „Nebudeme muset žádat o licenci místní subjekt v každé zemi jako dosud,“ dodává. Burza už zprostředkovává obchodování na Slovensku, od března působí i v Maďarsku. Současně s udělením licence PXE byla rovněž rozšířena licence společnosti UNIVYC, a.s., která provozuje vypořádací systém pro všechny obchody uzavřené na pražské energetické burze. Dosud nebyla na obchod s komoditními deriváty zapotřebí žádná licence, od nového roku ale evropská směrnice MiFID (The Markets in Financial Instruments Directive - Směrnice o trzích finančních instrumentů) považuje komoditní deriváty za investiční nástroje. A každý subjekt, který trh s nimi obchoduje, podléhá dozoru centrální banky a musí mít onu licenci České národní banky.

Více na Profit.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,510 23,690
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články