Druhý důchodový pilíř končí: Jak to poznamená důchody?

7. 8. 2014 – 0:08 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Druhý důchodový pilíř končí: Jak to poznamená důchody?
Zrušení důchodového spoření si vyžádá náklady na straně Finanční správy a orgánů sociálního zabezpečení (tedy plátců daně) odhadované v řádu desítek mil. Kč. foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Druhý pilíř důchodového systému bude zrušen, lidé však o svoje naspořené peníze nepřijdou. Odborná komise představila dva možné termíny ukončení a také způsob, jakým si budou moci klienti penzijních fondů převést své peníze z druhého pilíře.

„Při rozhodování o způsobu ukončení, jsme vždy v první řadě přihlíželi k tomu, abychom nepoškodili klienty, kteří vložili své peníze do takzvaného druhého pilíře,“ říká Michaela Marksová.

„Kloním se k variantě ukončení již v roce 2016,“ upřesnila ministryně práce a sociálních věcí. Druhou variantou je rok 2017. Lidé se budou také moci rozhodnout, jak s navrácenými penězi z druhého pilíře naloží. Předseda od borné komise Martin Potůček popsal tři možnosti, které budou moci střadatelé využít. Účastníci důchodového spoření budou mít na výběr mezi vyplacením všech prostředků v hotovosti, převodem všech naspořených peněz do takzvaného třetího pilíře, nebo dorovnán í peněz zpět do současného průběžného systému (takzvaný první pilíř). Na hladký proces ukončení bude dohlížet Česká národní banka a Česká správa sociálního zabezpečení.

Do konce března 2016 by například měli účastníci druhého políře obdržet písemné oznámení penzijní společnosti účastníkům důchodového
spoření o zrušení důchodového fondu s v ýzvou, aby jí účastník důchodového spoření do konce září 2016 sdělil, zda si přeje o vyplacení všech jeho prostředků v hotovosti , nebo převod všech jeho prostředků na jeho smlouvu ve III. pilíři.

Zároveň by měly informovat účastníka o možnosti doplatit si pojistné na důchodové pojištění, aby neměl za dobu důchodového spoření sníženou sazbu při výpočtu důchodu z I. důchodového pilíře.

Zrušení důchodového spoření si vyžádá náklady na straně Finanční správy a orgánů sociálního zabezpečení (tedy plátců daně) odhadované v řádu desítek mil. Kč.

Návrh komise předloží ministryně Michaela Marksová vládě. Odborná komise současně se svým návrhem představila i nové webové stránky
www.duchodova-komise.cz, které mají veřejnosti přiblížit její práci a kde lze najít v šechny důležité podklady pro její rozhodování.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,410 23,590
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články