Důchod: Češi spoří na důchod méně, než by měli

26. 8. 2009 – 1:01 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Důchod: Češi spoří na důchod méně, než by měli
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Přesto že mnoho lidí má pocit, že současný penzijní systém má potíže, očekávají od státu v důchodu dostatečnou pomoc. A i když je podíl lidí, kteří na důchod spoří, dost vysoký, částky jsou příliš nízké.


Dnes odpovídá starobní důchod asi jen 40 % předchozí hrubé mzdy a podle prognóz se tento poměr bude dále snižovat. K tomu, aby nebyl propad životní úrovně velmi velký, by ale penzisté měli pobírat alespoň 70 % mzdy. A částky, které si v současnosti Češi ukládají ať už v penzijním připojištění, nebo životním pojištění, k tomuto stačit nebudou. 

- Penzijní fondy vydělali méně, klintů však přibylo, ubyli jen v AXA PF a ING PF
-
Jak se započítává doba nezaměstnanosti do starobního důchodu?
-
Poměr důchodců k ekonomicky aktivním obyvatelům roste
-
Penze: Lidé považují výši důchodů za nepřiměřeně nízkou, je třeba razantní reforma!
-
důchod: Státní penze nenahradí ani polovinu výdělku

Na jednu smlouvu u nás připadá asi jen 550 korun měsíčně. Podíl životního pojištění na HDP je v ČR asi čtyřikrát menší, než je průměr EU jako celku. „Aniž bychom chtěli malovat čerta na zeď, je evidentní, že začít spořit na stáří po čtyřicítce už nemusí k vybudování potřebné finanční rezervy stačit, protože doporučené měsíční částky spoření se pak šplhají značně vysoko,“ řekl generální ředitel ČSOB Penzijních fondů Petr Beneš.

„I sebelepší finanční plán může navíc zhatit nečekaná životní událost. Jediným finančním produktem, jímž se proti tomu dá ochránit, je životní pojištění,“ dodal generální ředitel ČSOB Pojišťovny Jeroen van Leeuwen.


Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,670 23,850
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články