Důchodci na tom jsou dobře. Komu hrozí finanční potíže?

12. 2. 2013 – 19:38 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Důchodci na tom jsou dobře. Komu hrozí finanční potíže?
Téměř polovina Čechů naopak uvedla, že jejich domácnost je dobře finančně zajištěna. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Každá třetí domácnost se v loňském roce dostala do finančních potíží, velmi ohrožena přitom byla každá desátá. Mezi nejrizikovější skupiny patří studenti a nezaměstnaní, důchodcům se vede ve srovnání s nimi výrazně lépe, vyplývá to z výzkumu, který v úterý zveřejnila agentura STEM.

Velmi ohrožených svou finanční situací je desetina českých domácností, dalších 22 procent se cítí "spíše ohroženými". Situace se za poslední rok výrazně nezměnila.

Četnost případů finančních potíží je silně ovlivněna vzděláním. Mezi lidmi se základním vzděláním bez vyučení odpovědělo kladně 50 procent dotázaných, mezi vyučenými 39 procent, mezi středoškolsky vzdělanými s maturitou 27 procent a mezi vysokoškolsky vzdělanými 14 procent.

Z hlediska sociálních skupin jsou pak rizikovou skupinou studenti, z nichž finanční problémy přiznává 55 procent, a nezaměstnaní (64 procent). Jiná situace je u důchodců, u kterých se finanční problémy vyskytují zcela průměrně (32 procent).

Polovina obyvatel je spokojena

Téměř polovina Čechů naopak uvedla, že jejich domácnost je dobře finančně zajištěna. Ani podíl "dobře zajištěných" se za poslední rok výrazně nezměnil, rozdíly však jsou patrné mezi jednotlivými třídami obyvatel.

"Relativně se zhoršilo finanční zajištění mladších a naopak se zlepšilo u starších lidí. To se promítá i do hodnocení příslušných sociálních skupin," popisují sociologové STEM. K zajímavému posunu došlo i v tom, jak souvisí finanční zajištění s celkovou spokojeností se svým životem. Za posledních pět let totiž mírně přibylo lidí, kteří jsou se svým životem celkově nespokojeni, i když jsou dobře finančně zajištěni.

Tradičně také u Čechů přetrvává skeptický pohled budoucího vývoje. Obavy z ekonomického vývoje nebo pocit nejistoty má 73 procent lidí. "Současný podíl je pro neznalého člověka vysoký, ovšem dlouhodobá časová řada zaznamenávající data za dvacet let ukazuje, že je to hodnota – od roku 1997 – v podstatě normální, kolem níž hodnoty oscilují zhruba od 60 do 80 procent. Nedávným maximem bylo 81 procent z roku 2011, současná doba je přece jen zklidněním po šoku způsobeném celosvětovou a zejména evropskou ekonomickou krizí," uvádí se ve výzkumu.

Zajímavostí také je, že polovina lidí, kteří uvádějí, že jejich domácnost je v současnosti celkem dobře zajištěna, má stejně z budoucího ekonomického vývoje obavy.

Miroslav Kyncl MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,370
USD 23,670 23,850
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články