Důchodci prý nepotřebují plnou peněženku, škrtům se přizpůsobí

4. 5. 2012 – 15:59 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Důchodci prý nepotřebují plnou peněženku, škrtům se přizpůsobí
Sobotka: Pro snížení valorizace důchodů nezvedne ruku žádný sociální demokrat, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Senioři se na nižší valorizaci důchodů adaptují, uskromnit se totiž museli už během války. Během rozpravy ve sněmovně to v pátek uvedla zpravodajka novely zákona o důchodovém pojištění Gabriela Pecková (TOP 09).

"Opatření pocítí hlavně senioři. Oni se tomu přizpůsobí, to já vím, pracuji s nimi celý život," zmínila lékařka zastupující ve sněmovně TOP 09. Obhajovala opatření, podle kterého má klesnout v následujících třech letech valorizace důchodů na třetinu míry inflace a třetinu růstu reálných mez.

"Tato vláda bohužel v tuto chvíli za daných podmínek neumí dostatečně naplnit peněženky seniorů. Ale co bychom měli umět všichni, naplnit jejich duši," dodala poslankyně. Připojila i zkušenosti ze své lékařské praxe. "Nikdy jsem v ordinaci neslyšela: 'Já už nechci žít, já už na to nemám'. Už několikrát jsem ale slyšela: 'Já už nechci žít, protože už nemám pro co, protože už nemám pro koho, protože překážím, protože mě nikdo nepotřebuje.'"

Zmínila také, že dnešní důchodci se museli v mládí uskromnit už v době druhé světové války. "Mnozí se narodili za války a svůj život prožili v režimu, který jim žádné extra zbohatnutí nedovolil," uvedla.

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,420 23,600
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články