Důchodci se z exekucí dostávají sami, bankrot nepotřebují

10. 10. 2014 – 0:23 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Důchodci se z exekucí dostávají sami, bankrot nepotřebují
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Exekuce, nesplacené půjčky a prázdná peněženka netrápí jen mladé lidi, ale i seniory. Od roku 2007 se počet seniorů, kteří mají důchod zatížený exekucí, dokonce zdvojnásobil. Podle České správy sociálního zabezpečení bylo provedeno téměř 71 tisíc exekucí na důchody.

Nejčastějším důvodem zadlužení seniorů je špatný propočet plnění, které musí odvést věřitelům dříve, než dojde k poklesu jejich příjmů v důsledku důchodu. „Dalším důvodem je to, že kvůli ztrátě zaměstnání požádají o předčasný důchod a opět nemají dostatečnou finanční rezervu pro případné splácení předchozích závazků. Možností, jak se senioři dostávají do finančních problémů, je také situace, kdy jsou před nástupem do důchodu dlouhodobě nezaměstnaní a finanční rezervu vyčerpají. Nezřídka se také stává, že se zadluží ve snaze pomoci svým dětem,“ řekl Jan Malý, ohlášený společník společnosti VPI CZ, v.o.s.

Vyhlášením osobního bankrotu důchodci své problémy neřeší

Senioři insolvenční návrhy nepodávají, často o takové možnosti totiž ani nevědí. Osobní bankrot vyhlašují spíše mladší ročníky, a to lidé ve věku od 28 do 50 let. Přitom oddlužení seniorů je jednodušší, než u lidí produktivního věku.

U této skupiny lidí nenastává mnoho životních událostí, jako je například narození potomka, ztráta zaměstnání nebo majetková trestná činnost, které nejrůznějším způsobem zasahují do průběhu insolvenčního řízení. Jejich řízení tak většinou bez výraznějších komplikací směřuje k vyřešení finanční situace,“ vysvětlil Jan Malý.

Mnohem jednodušší je i výpočet možnosti oddlužení seniorů. Od ČSSZ dostávají důchodci stálý příjem, takže je hned jasné, zda u nich insolvence bude možná, či nikoli.

Počet osobních bankrotů mírně roste

I když senioři osobní bankroty nevyhlašují, jejich počet roste. V září bylo vyhlášeno 1 549 osobních bankrotů, a to je o 15 více než v srpnu. V průměru bylo v tomto roce za jeden měsíc vyhlášeno 1 637 osobních bankrotů. Ve stejném období loňského roku to bylo 1 571 bankrotů. Za posledních 12 měsíců bylo vyhlášeno 19 758 osobních bankrotů, což je o 1 058 bankrotů více než v předchozím období. Meziročně se počet osobních bankrotů zvýšil o 6 %, což je podstatně méně než v předchozích obdobích.  Vyplývá to z analýzy Czech Credit Bureau, která se problematikou bankrotů dlouhodobě zabývá.

-Monika Hrušová | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,270 25,390
USD 23,660 23,840
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články